FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ 1990 poziva stranke na dogovor

Autor: zkre
MOSTAR, 28. rujna 2013. (Hina) - Predsjedništvo HDZ-a 1990 pozvalo je u subotu druge vladajuće stranke u Bosni i Hercegovini da intenziviraju razgovore kako bi u utorak na sastanku u Bruxellesu s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom mogli predstaviti usuglašeni prijedlog o ustavnim reformama kako bi zemlja mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u Europsku uniju.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990. održane u Travniku u subotu je priopćeno kako konkretnoga dogovora o provedbi presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci nema i da "postoje različita stajališta oko modela provedbe, iako se u javnosti može čuti da su neke stranke postigle dogovor".

HDZ BiH i SDA objavili su u četvrtak nakon sastanka održanog u Sarajevu da su približili stajališta o načinu biranja članova BiH Predsjedništva koji bi odgovarao predstavnicima Hrvata i Bošnjaka ali i bio sukladan presudi Sejdić-Finci koja zahtjeva otklanjanje diskriminacije prema predstavnicima manjina u procesu kandidiranja i biranja u najviše državne institucije.

"Svi mi koji ćemo sljedećeg tjedna putovati u Bruxelles moramo se dogovoriti, napraviti nužne iskorake kako bi ova zemlja konačno krenula naprijed. Stoga, pozivamo i druge stranke i njihova čelništva da razumnim postupcima i iskoracima iskoristimo priliku koja nam se nudi", rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž kako ga citiraju u priopćenju iz ove stranke.

Istodobno vrlo su mali izgledi da se na temelju prijedloga SDA i HDZ-a BiH o stvaranju dva izborna područja u Federaciji BiH, gdje bi se birala dva člana BiH Predsjedništva, postigne dogovor prije susreta s povjerenikom Fueleom što je u stanci sjednice Glavnog odbora SDP-a BiH koja se u subotu održava u Mostaru istaknuo predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija.

"Mi nećemo podržati nijedno rješenje koje ide ka daljnoj dezintegraciji bilo kojeg dijela zemlje, a posebno Mostara", rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima dogovor HDZ-a BiH i SDA podrazumijeva ne samo dogovor o presudi Sejdić-Finci nego i o podjeli Mostara.

"Podjela Mostara je uvod u podjelu čitave zemlje; podjela čitave zemlje se na kraju završava podjelom Mostara", rekao je čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙