FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Park prirode "Vransko jezero" 4. listopada slavi svoj dan

Autor: mbuj
ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - Park prirode "Vransko jezero" 4. listopada slavi svoj dan, a ove godine poseban razlog za slavlje jest činjenica da je Park u veljači uvršten na popis močvarnih područja od međunarodne važnosti Ramsarske konvencije, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Park prirode Vransko jezero, uz deltu Neretve, najveće je močvarno područje istočne obale Jadranskog mora. Vrijednost tog poplavnog područja obraslog visokom trskom, prepoznata je još 1983. kada je sjeverozapadni dio proglašen ornitološkim rezervatom, a cijelo Vransko jezero europski važnim područjem za ptice.

Ove godine, Park će svoj dan obilježiti europskim promatranjem ptica, u subotu, 5. listopada. Promatranje ptica organizira se s hrvatskim partnerom međunarodne organizacije BirdLife International, udrugom Biom, a sudionici će se pridružiti desecima tisuća ljubitelja ptica iz cijele Europe.

Milijuni ptica selica na području cijele Euroazije upravo u ovo vrijeme kreću na putovanje dugo tisuće kilometara koje im predstavlja jedini put opstanka. Pokušavajući napustiti sjever, koji svake zime postaje nenastanjiv za veliki broj vrsta, migracija ptica zahvaća cijeli kontinent i prelijeva se u Afriku.

Vransko jezero, čija zabilježena preletnička populacija selica iznosi čak 140 vrsta, od velike je međunarodne važnosti kao odmorište i hranilište ptica.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero poziva ljubitelje ptica da se u subotu, 5. listopada u 8 sati ujutro okušaju u prepoznavanju ptica i osluškivanju njihovog pjeva na poučnoj stazi "Ptice Vranskog jezera" u Ornitološkom rezervatu.

(Hina) pp/xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙