FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europsko promatranje ptica idućeg vikenda i u Hrvatskoj

Autor: mbuj
ZAGREB, 29. rujna 2013. (Hina) - Europsko promatranje ptica i ove će se godine održati prvog vikenda u listopadu, a svi hrvatski ljubitelji ptica su pozvani da se pridruže promatračima u prepoznavanju ptica i osluškivanju njihova pjeva.

Promatranje ptica već dvadesetu godinu organizira BirdLife International sa svojim partnerskim organizacijama. Ptice će se promatrati i prebrojavati u Parku prirode Vransko jezero, na Ninskoj solani, u zagrebačkim parkovima, na ribnjacima duž rijeke Česme, na Našičkim ribnjacima, na ribnjaku Podunavlje, te prstenovati u Parku prirode Učka.

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) ističe kako je u tijeku prirodni fenomen ogromnih razmjera - milijuni ptica selica na prodručju cijele Euroazije kreću na putovanje dugačko tisuće kilometara. Pokušavajući napustiti sjever koji svake zime postaje nenastanjiv za veliki broj vrsta, migracija ptica zahvaća cijeli kontinent i preljeva se u Afriku.

Svakim Europskim promatranjem ptica skreće se pozornost na seobene vrste koje su sve ugroženije jer se susreću sa različitim opasnostima koje su karakteristične za različite regije. I u Hrvatskoj se ugrožavaju ptice selice koje su dio svjetske biološke raznolikosti uništavanjem staništa, odmorišta, gnijezdilišta i zimovališta krivolovom, regulacijom prirodnih tokova rijeka i podizanjem neadekvatnih vjetroelektrana.

Akcijom koja će se održati 5. i 6. listopada zaokružuju se i objedinjavaju napori brojnih BirdLife organizacija u svijetu koji su usmjereni na pručavanje ptica, njihovih staništa i edukaciju lokalnog stanovništva. Europsko promatranje ptica u Hrvatskoj provode udruge BIOM (vedran.lucic@biom.hr; 095/9059-948) i HDZPP (darkopod@gmail.com ili 091/7295-891).

Građani mogu promatrati ptice i samostalno, a udruge BIOM i HDZPP mole da im svoja zapažanja jave do 6. listopada u 15 sati. Europski centar prve rezultate objavljuje u 17 sati, a konačni izvještaj u 20 sati.

Ako ugledaju vrste koje su rijetke ili se slučajno nalaze u Hrvatskoj detaljan izvještaj trebaju poslati Hrvatskom odboru za rijetke vrste ptica Hrvatskog zavoda za ornitologiju (Croatian Rarity Committee) i HDZPP-u.

Hrvatska ornitofauna sastoji se od najmanje 386 domaćih vrsta i 20 vrsta pobjeglih iz zarobljeništva, koje inače ne pripadaju hrvatskoj fauni. Samo 364 vrsta koje su zamjećene nakon 1960. godine nalazi se na Popisu ptica Hrvatske.

(Hina) xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙