FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Latinska Amerika najranjivija na eventualno brzo podizanje kamatnjaka u SAD-u - MMF

Autor: mpuk
WASHINGTON, 30. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Latinska Amerika vjerojatno će biti najteže pogođena bude li američka središnja banka podizala ključne kamatne stope brže no što se trenutno očekuje, procjenjuje danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Više kamate u SAD-u mogle bi pogoditi i proizvodnju u Europi i Aziji, budući da bilo kakav udar u najvećem svjetskom gospodarstvu i velikom financijskom središtu obično izazva podrhtavanje i u ostatku svijeta, ističe MMF u analitičkim poglavljima redovnih jesenjih prognoza za svjetsko gospodarstvo.

U međunarodnom zajmodavcu strahuju da bi kamate mogle porasti prije nego što se američko gospodarstvo u potpunosti oporavi, što bi najviše pogodilo zemlje tečaj čijih je valuta vezan uz onaj dolara.

Teže je pak procijeniti kako bi na svijet utjecalo sporije podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u no što se trenutno očekuje, napominju u MMF-u.

Kompletne jesenje prognoze za svjetsko gospodarstvo MMF će objaviti 8. listopada.

Američka središnja banka iznenadila je ovog mjeseca tržišta odgodom smanjenja programa kupnje obveznica vrijednog 85 milijardi dolara mjesečno, uz obrazloženje da čekaju dodatne znakove čvrstog gospodarskog rasta.

Očekivanja da će Fed početi smanjivati kupnju obveznica potaknula su odljev kapitala s mnogih tržišta u nastajanju jer investitori sada očekuju veće prinose u razvijenim gospodarstvima.

"Trenutno poprilično zabrinjava neočekivano snažno usporavanje rasta u Kini", ističu u MMF-u. Dodaju ipak da će takav trend najvjerojatnije teže pogodini kineske poslovne partnere u Aziji i Latinskoj Americi nego svijet u cjelini.

U MMF-u analizirali i kanale širenja problema iz jedne zemlje u drugu. Globalna financijska kriza od 2007. do 2009. pokazala je da mjere koje poduzimaju pojedine zemlje utječu i na ostale, uključujući i efekt destabilizacije svjetskog gospodarstva.

Zaključuju ujedno da nedavna financijska kriza spada među rijetka razdoblja u povijesti koja su obilježila sinkrona kretanja u svjetskim gospodarstvima, budući da je slom američke investicijske banke Lehman Brothers proširio paniku i nesigurnost. To je razdoblje završilo ali se može ponoviti jer političari još nisu do kraja riješili problem "sistemski važnih" institucija, upozoravaju u MMF-u.

"Veliki financijski šok opet bi mogao izazvati sinkroni pad i rast svjetskih gospodarstava", priopćio je MMF. "Još uvijek ima puno sistemski važnih financijskih institucija koje su premrežile cijeli svijet", upozoravaju.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙