FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivnosti u kineskoj industriji na najvišoj razini u šest mjeseci

Autor: mpuk
HONG KONG, 23. rujna 2013. (Hina/AP) - Aktivnosti u kineskoj industriji dosegnule su u rujnu najvišu razinu u šest mjeseci, što je najnoviji znak da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo postupno oporavlja od dugog usporavanja.

Danas objavljeni preliminarni indeks menadžera nabave koji izrađuje banka HSBC a objavljen je u ponedjeljak popeo se u rujnu na 51,2 boda, s 50,1 boda koliko je iznosio u kolovozu. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad.

HSBC-ovo istraživanje još je jedan ohrabrujući znak za kineske čelnike koji pokušavaju preokrenuti trend usporavanja aktivnosti. Tako je rast u proteklom tromjesečju usporio na najnižu razinu u dva desetljeća, od 7,5 posto. Drugi nedavno objavljeni pokazatelji također su ukazali na poboljšanje trgovine, industrijske proizvodnje i prodaje automobila.

HSBC-ovo istraživanje pokazalo je ubrzani rast proizvodnje, te novih i tekućih narudžbi u tekućem mjesecu. Porasle su i nove izvozne narudžbe.

"Čvršće uporište poduprto je simultanim poboljšanjem vanjske i domaće potražnje", kazao je HSBC-ov ekonomist za Kinu Qu Hongbin.

Preliminarno HSBC-ovo izvješće temelji na 85 do 90 posto odgovora 420 rukovoditelja nabave. Potpuno izvješće bit će objavljeno 30. rujna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙