FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi rast aktivnosti u kineskoj industriji

Autor: mpuk
HONG KONG, 30. rujna 2013. (Hina/AP) - Kineska proizvodna aktivnost porasla je u rujnu sporije nego što se procjenjivalo, pokazalo je danas objavljeno istraživanje, signalizirajući da je oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva možda krhkiji nego što se mislilo.

Istraživanje banke HSBC pokazalo je da je indeks menadžera nabave tek marginalno porastao u ovom mjesecu, na 50,2 boda, s 50,1 boda zabilježena u kolovozu. Time je snižena početna procjena banke u kojoj je njegova vrijednost izračunata na 51,2 boda. Indeks ispod 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti, dok više vrijednosti ukazuju na njihov rast.

Izvješće se temelji na anketi u kojoj sudjeluje 420 rukovoditelja nabave a pokazala je da je proizvodnja tvornica porasla drugi mjesec zaredom, iako slabim tempom. Nove narudžbe su stagnirale, ali su novi poslovi s inozemnim klijenatima porasli po prvi put u šest mjeseci.

HSBC stoga ističe da je rezultat pozitivan, jer iako je rast mali, predstavlja dodatno poboljšanje u odnosu na srpanj kada je indeks pao na najnižu razinu u 11 mjeseci.

"Jasno je da oporavak nije jak kao što se mislilo ", rekao je Alaistair Chan, ekonomist u tvrtki Moody's Analytics.

Nije iznenađen što su najnoviji podaci lošiji od preliminarne procjene koja je po njegovoj ocjeni bila snažnija no što su sugerirali ostali gospodarski podaci za taj mjesec.

Kineski komunistički čelnici pokušavaju potaknuti mlaki rast koji je u prošlom tromjesečju pao na najnižu razinu u dva desetljeća, od 7,5 posto. Zasad ipak zaziru od širokih mjera.

Umjesto toga, Kina koristiti ciljane mjere kao što su povećanje izdataka za gradnju željeznica i porezne olakšice za male poduzetnike za poticanje samoodrživog rasta i domaće potrošnje, umjesto trgovine i investicija.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙