FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina: povjerenik za informiranje treba biti jaka i neovisna osoba

Autor: tdel
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Povjerenik za informiranje treba biti jaka i neovisna osoba, a za rad njegova ureda iz državnog proračuna treba osigurati dostatna sredstva kako bi što bolje mogao raditi u interesu javnosti, istaknuto je danas na konferenciji "Povjerenik ni na nebu ni na zemlji", koju je u Hrvatskom saboru organizirao GONG.

Mjerodavni saborski odbori prije tjedan dana razgovarali su sa sedam kandidata za dužnost povjerenika za informiranje, a konačnu će odluku donijeti Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici.

Upozoravajući na prijašnje zlouporabe Zakona o pravu na pristup informacijama, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin je rekao da su novim zakonom detaljno propisane informacije koje su tijela javne vlasti dužne objavljivati na svojim internetskim stranicama. Naglasio je da javnost ne samo da mora znati što vlast radi, nego i s njezinim radom mora biti upoznata na vrijeme.

Grbin je najavio da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, nakon prethodnog mišljenja Odbora informiranje, informatizaciju i medije, u roku od nekoliko dana dati prijedlog kandidata za dužnost povjerenika za informiranje.

Istaknuo je kako je zadaća odbora da između kandidata izabere osobu koja će prije svega biti neovisna i stručna te svojim dosadašnjim radom i ugledom jamčiti da će to tijelo uspješno obavljati svoje zadatke.

Predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić najavio je da će taj odbor sutra Odboru za Ustav predložiti najmanje dva kandidata za dužnost povjerenika za informiranje.

Pravna savjetnica GONG-a Vanja Škorić istaknula je važnost odobravanja proračunskih sredstava za rad Ureda povjerenika za informiranje. Prema GONG-ovoj projekciji temeljenoj na analizama sličnih Ureda u Sloveniji i Srbiji te hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) za rad tog ureda potrebno je godišnje 6,5 milijuna kuna sa zaposlenih 15 djelatnika, rekla je.

Pravnik Robert Podolnjak je rekao da je u Hrvatskoj, tijekom deset godina prakse Zakonona o pravu na pristup informacijama, na internetskim stranicama objavljeno 14 odluka vezanih uz pravo na pristup informacijama, a na internetskim stranicama slovenske povjerenice za informiranje je u posljednjih 15 godina objavljeno njih 1500.

Iznoseći primjere iz prakse vezane uz otpremnine direktora javnih poduzeća, Podoljnjak je rekao da, po odluci AZOP-a, to nije tajni podatak već se radi o interesu javnosti.

Na važnost jakog i neovisnog povjerenika upozorila je i direktorica Access Info Europe Helen Darbshire koja je rekla i da je pravo na pristup informacijama osnovno ljudsko pravo. "Želimo omogućiti javnosti bolji uvid i utjecaj na trošenje javnog novca", kazala je navodeći važnost transparentnosti trošenja javnog novca za razvoj gospodarstva.

Tijekom rasprave novinari i nazočni saborski zastupnici isticali su važnost jakog i neovisnog povjerenika za informiranje te upozoravali na zlouporabu poslovne tajne u davanju javnih informacija.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙