FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski stručnjaci pridonose razvoju hrvatskoga upravnog prava

Autor: pgas
SPLIT, 23. rujna 2013. (Hina) - Prvoga dana 7. hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana, koji su pod nazivom „Promjene u upravnom sudovanju“ počeli danas u Splitu, sudionici su isticali kako je taj skup u sedmogodišnjoj povijesti dao važan doprinos razvoj upravnog prava u Hrvatskoj te Hrvatska i nakon ulaska u Europsku uniju očekuje pomoć francuskih stručnjaka budući da Francuska ima bogato iskustvo s upravnim pravom.

Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je kako je važno to što će se na dvodnevnom skupu u Splitu raspravljati i o zakonu o pravima pristupa informacijama.

„Hrvatski sabor i njegovi odbori raspravljaju i pokušavaju odabrati kandidata za prvog povjerenika za informiranje. Vjerujem da će taj zakon pridonijeti transparentnosti u radu uprave i drugih tijela koja se smatraju državnim“, rekao je Bauk.

Pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka rekla je među ostalim kako je za mladu hrvatsku državu iznimna čast što tijekom sudskih reformi ima pomoć „stručnjaka i praktičara iz Francuske, jedne od vodećih zemalja u području upravnoga prava i upravne znanosti“.

Sudac Ustavnog suda Mario Jelušić istaknuo je kako će dvodnevni skup biti prilika da hrvatski stručnjaci sa stručnjacima iz Francuske „izmjere svoja najnovija iskustva u primjeni novog sustava upravnog sudovanja u Hrvatskoj“.

„Pred nama su dva dana ozbiljnog rada koji će nam omogućiti zajednički uvid u obavljanje naših stručnih zadaća kojima je temeljni cilj zaštita prava građana te izgradnja pravne države i vladavine prava“, rekao je Jelušić.

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz, koja je predstavljena i kao izaslanica francuskog predsjednika, pohvalila je dosadašnje reforme u hrvatskom pravosuđu, ali je pritom istaknula, misleći na "lex Perković", kako se „obveze preuzete od Europske komisije moraju poštovati“.

Rektor Sveučilišta Pantheon-Assas Guillaume Leyte rekao je kako Francuska ima golemo iskustvo u upravnome pravu i vrlo dobro poznaje tu materiju.

„Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju za Hrvatsku se otvaraju mnoga pitanja o kojima ćemo raspravljati na ovom skupu koji se održava s vrlo važnoj temi 'Promjene u upravnom sudovanju'“, rekao je Leyte.

Rektor splitskoga Sveučilišta Ivan Pavić istaknuo je kako su u sedmogodišnjoj povijesti Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana hrvatski stručnjaci imali priliku učiti od francuskih, koji su, kako je rekao, pridonijeli razvoju pravne znanosti u Hrvatskoj.

Član Državnog vijeća Francuske Jacques Biancarelli rekao je kako ovogodišnji Hrvatsko-francuski upravnopravni dani imaju posebnu važnost jer se održavaju prvi put nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙