FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 29. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

NEW YORK - Egipatski ministar vanjskih poslova Nabil Fahmy predložio je u subotu u Ujedinjenim narodima da se Bliski istok oslobodi cjelokupnog oružja za masovno uništenje nuklearnog, kemijskog i biološkog. Ministar koji je govorio na općoj skupštini UN-a u New Yorku, smatra da sve zemlje regije, kao i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina) trebaju to podržati pred glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom. Ministar je istaknuo da će Egipat ratificirati biološku i kemijsku konvenciju pod uvjetom da sve zemlje Bliskog istoka završe proces pristupanja svim sporazumima o oružju za masovno uništenje. Zemlje Bliskog Istoka koje još nisu potpisale ili ratificirale konvencije koje zabranjuju to oružje, moraju to učiniti do kraja godine. Izrael mora potpisati sporazum o neširenju nuklearnog oružja (TNP) i konvenciju o biološkom oružju, te ratificirati Konvenciju o kemijskom oružju. Sirija koja se odrekla svog kemijskog oružja, treba ratificirati Konvenciju o biološkom oružju.

NEW YORK - Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al Moallem u subotu je u UN-u odbacio mogućnost da se na međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Siriji u studenom u Ženevi odlučuje o sudbini predsjednika Bashara al-Assada. "Nema govora o razgovoru o budućnosti predsjednika Assada, to je u sirijskom ustavu", rekao je on novinarima u New Yorku u sklopu opće skupštine Ujedinjenih naroda. Na konferenciji "Ženeva 2" okupit će se izaslanstva sirijske vlasti i oporbe kako bi pokušali sastaviti prijelaznu vladu s punim izvršnim ovlastima. To otvara mogućnost odlaska predsjednika Assada s vlasti, što traže oporba i Zapad. UN je najavio u petak navečer da namjerava sazvati tu konferenciju sredinom studenoga. Moallem je potvrdio da predsjednik Assad namjerava završiti svoj mandat i ponovno se kandidirati krajem ovoga 2014. On je također rekao da se Sirija prilagođava rezoluciji o kemijskom oružju koju je u petak navečer usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a.

NEW YORK - Indijski premijer Manmohan Singh rekao je u subotu u New Yorku da njegov susjed i protivnik Pakistan ne smije podržavati terorističke napade na Indiju. Govoreći o susretu predviđenom za nedjelju s pakistanskim kolegom Nawazom Sharifom, premijer je naglasio da Indija iskreno želi riješiti sve probleme s Pakistanom u bilateralnom dijalogu, među kojima i problem Kašmira. Singh je za govornicom opće skupštine UN-a dodao da je za napredak nužno da se teritorij Pakistana i područja pod njegovom kontrolom ne koriste za pomaganje i podržavanje terorizma usmjerenog na Indiju. "Prekogranični državni terorizam posebno zabrinjava Indiju jer je epicentar terorizma u našoj regiji smješten u našem susjedstvu u Pakistanu", rekao je. "Kašmir je sastavni dio Indije i nikada neće moći biti kompromisa o jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti Indije", inzistirao je. U petak je indijski premijer Singh minimalizirao očekivane rezultate svog susreta s pakistanskim kolegom nakon porasta nasilja u Kašmiru, nakon razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu. Singh i Sharif se trebaju sastati u nedjelju u okviru opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku na takvom prvom razgovoru od 2010.

MOSTAR - Pedeset treći Međunarodni festival kazališta (MESS) otvoren je u subotu predstavom nastalom u europskoj koprodukciji "Osvajanje sreće" redatelja Harisa Pašovića u ambijentu ispod Staroga mosta u Mostaru što je prvi put da se ovaj festival otvara izvan Sarajeva. Riječ je o pravom kazališnom spektaklu kakav se rijetko viđa, a Bosna i Hercegovina će idućih nekoliko dana, kako je istaknuo direktor MESS-a Dino Mustafić, biti centar kazališne umjetnosti Balkana. Mostar je simbolično izabran za mjesto otvaranja festivala zbog još uvijek aktualnih podjela i problema zaostalih iz rata. Nova predstava redatelja i scenarista Harisa Pašovića nastala je u koprodukciji East West Centra Sarajevo, Prime Cut Productions iz Belfasta i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, uz partnerstvo Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Temelji se na knjizi Bertranda Russella a istražuje temu sreće kao i pitanje tko ima pravo biti sretan, čime se nadovezuje na središnju temu ovogodišnjeg festivala, a to je mogućnost ostvarenja sreće u modernom svijetu. MESS će do 7. listopada ugostiti oko 200 umjetnika iz 18 zemalja, a bit će izvedene 34 predstave 24 različite produkcije i brojni prateći programi. Predstave će se uz Sarajevo i Mostar igrati i u Goraždu i Visokom.

BERLIN - U eksploziji cisterne plina na području tvornice u Harthausenu, na jugozapadu Njemačke u subotu je ozlijeđeno 18 vatrogasaca i evakuirano je jedno selo, doznaje se od policije. Vatrogasci su u subotu ujutro intervenirali nakon što se zapalio kamion, ali tijekom intervencije u blizini je eksplodirala cisterna plina pri čemu je ranjeno 18 vatrogasaca, od kojih 7 teško, precizirala je policija Ludwigshafena. Zbog opasnosti novih eksplozija selo od 3.000 stanovnika je evakuirano do nedjelje. Uzrok eksplozije je za sada nepoznat, ali policija ne isključuje mogućnost da je namjerno izazvana.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙