FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 16. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Kolegij povjerenika Europske komisije u potpunosti podupire aktiviranje članka 39 iz hrvatskog pristupnog ugovora, što će se formalno dogoditi u sljedećih nekoliko dana osim ako Hrvatska ne poduzme mjere koje bi opravdale preispitivanje te odluke, izjavila je u ponedjeljak Mina Andreeva, glasnogovornica potpredsjednice EK Viviane Reding. "Potpredsjednica Reding, predsjednik Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele obavijestili su kolegij povjerenika o situaciji i dobili punu potporu za buduću akciju. Stoga, ne bude li razvoja događaja u Hrvatskoj koji bi opravdao ponovno preispitivanje situacije, uskoro će se pokrenuti postupak predviđen člankom 39 hrvatskog pristupnog ugovora", rekla je novinarima Andreeva. Postupak se pokreće jer je Hrvatska po ocjeni Komisije prekršila Europski uhidbeni nalog donošenjem zakona, kolokvijalno nazvanog "lex Perković", kojim se primjena Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene nakon kolovoza 2002.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik HDZ-a 1990. i zastupnik u bosanskohercegovačkom paralamentu suglasni su da bi ustavnim promjenama trebalo osigurati i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, priopćeno je u ponedjeljak iz Sabora. Leko je danas primio Raguža koji ga je upoznao sa stajalištima HDZ-a 1990. uoči sastanka političkih čelnika iz BiH s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u Bruxellesu 1. listopada. Tema sastanka je model ustavnih promjena koje Bosna i Hercegovina treba provesti temeljem presude Europskoga suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci kako bi se omogućila politička ravnopravnost svih građana. Leko i Raguž složili su se da bi ustavnim promjenama trebalo osigurati i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, posebice kad je riječ o izboru hrvatskih predstavnika u političke institucije Bosne i Hercegovine.

MOSTAR - Zamjenici predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Drago Prgomet i HDZ-a BiH Nikola Lovrinović razgovarali su u ponedjeljak u Banjoj Luci o suradnji u provedbi predstojećeg popisa stanovništva te su se susreli s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom koji je podupro zajedničke napore kako bi se što više Hrvata iz BiH prijavilo u BiH. Prgomet i Lovrinović su tijekom zajedničkog susreta biskupa Komaricu izvijestili o aktivnostima koje timovi HDZ-a BiH i HDZ Hrvatske svakodnevno provode glede popisa koji se provodi u listopadu. "Predstojeći popis pučanstva jedan je od najznačajnijih povijesnih trenutaka Hrvata u BiH, nakon Domovinskoga rata”, kazao je Lovrinović ističući važnost i značenje koje donosi ovaj događaj za buduće odnose Hrvata u BiH. Po njegovim riječima, od rezultata popisa ovisi i uspjeh povratka prognanika i obnove njihovih domova.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da je možda vrijeme da se sirijsku oporbu prisili da sjedne za pregovarački stol, a ne da ju se samo uvjerava da to učini, prenose ruski mediji. "Mi cijelo vrijeme govorimo da oporbu treba 'uvjeriti' da sudjeluje na mirovnoj konferenciji", rekao je Lavrov u Moskvi nakon sastanka s egipatskim kolegom Nabilom Fahmijem. "Možda je došlo vrijeme da počnemo upotrebljavati drugi glagol, a to je 'prisiliti' (oporbu da sudjeluje na konferenciji)", kazao je. Plan Rusije i SAD-a za kemijsko oružje u Siriji ne spominje automatsku primjenu sile u slučaju da Damask ne ispuni svoje obveze, istaknuo je Lavrov. "Ponovit ću još jedanput: prvo odluku treba donijeti Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Vijeće sigurnosti (UN-a) to će podržati, ali poglavlje 7 ovdje nije predviđeno", rekao je ministar.

BEJRUT - Dok su prošloga tjedna trajali pregovori kako bi se izbjegli vojni napadi SAD-a na Siriju na terenu su eskalirali sukobi, čak i na područjima na kojima se nisu vodile intenzivnije borbe, primjećuje u ponedjeljak The Washington Post. Do kraja tjedna u kojem je, kako su govorili u Moskvi i Washingtonu, ostvaren trijumf demokracije nad ratom, u sukobima u Siriji poginulo je još tisuću ljudi, podsjeća list. Neki analitičari strahuju da bi rusko-američki dogovor o uklanjanju sirijskog kemijskog oružja postignut u Ženevi zapravo mogao produžiti rat koji ima mnogo dublje uzroke od karakteristika nekog vojnog programa.

SARAJEVO - Pred prizivnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je počelo obnovljeno suđenje državljaninu Srbije Mevlidu Jašaviću kojega optužnica tereti za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjen u listopadu 2011. Jašarević je bio pripadnikom zajednice radikalnih islamista-selefija smještenih u selu Gornja Maoča kod Brčkog i u pritvoru je već gotovo dvije godine. On je u prvostupanjskom postupku 2012. osuđen na 18 godina zatvora, no nakon žalbe obrane presuda je poništena i naložen je novi proces jer je procijenjeno kako je obrani bilo uskraćeno pravo na iznošenje svih raspoloživih dokaza.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙