FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska izlazi iz recesije u trećem kvartalu - premijer

Autor: vmom
MADRID, 24. rujna 2013. (Hina/AFP) - Španjolska je izašla iz recesije u trećem tromjesečju, uz procijenjeni gospodarski rast od 0,1 do 0,2 posto, kazao je danas premijer Mariano Rajoy u razgovoru za američki tisak.

"Španjolska je izašla iz recesije, ali ne i iz krize. Sada nam je zadaća postići brz oporavak koji bi nam omogućio kreiranje novih radnih mjesta", prenio je američki poslovni dnevnik Wall Street Journal izjave španjolskog premijera.

Premijer prognozira da će rast španjolskog gospodarstva u idućoj godini iznositi između 0,5 i jedan posto, što bi predstavljalo reviziju naviše prvotnih vladinih projekcija, piše dalje taj list.

Prijašnjim projekcijama vlada je za ovu godinu prognozirala pad BDP-a od 1,3 posto, a za iduću godinu povratak rasta, uz stopu od 0,5 posto.

To četvrto najveće gospodarstvo eurozone i dalje muku muči s posljedicama recesije s dva dna, koju je prouzročio kolaps tržišta nekretnina 2008. godine. Teška kriza dovela je do masovnog gubitka radnih mjesta, rezultiravši rekordnom nezaposlenošću, poglavito među mladima.

Stopa nezaposlenosti bi po aktualnim procjenama vlade krajem godine mogla dosegnuti 27,1 posto, dok bi se iduće trebala spustiti na 26,7 posto. U drugom ovogodišnjem tromjesečju smanjila se na 26,2 posto, ponajprije zahvaljujući sezonskom zapošljavanju.

Službene gospodarske ciljeve vlada u Madridu trebala bi objaviti u petak, nakon usvajanja prijedloga proračuna za 2014. godinu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙