FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je danas 29 bespovratnih potpora razvojnim agencijama i poduzetničkim centrima u ukupnom iznosu od 3,19 milijuna kuna, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Potpore su dodijeljene u u sklopu mjera programa Poduzetnički impuls, a Maras je danas potpisao ugovore sa 17 razvojnih agencija i poduzetničkih centara koje su dobili potporu. Među 29 projekata najniži iznos potpore je 75,6 tisuća kuna, najviši 150 tisuća kuna, odnosno prosječan je iznos potpore oko 110 tisuća kuna. Udio poduzetnika u financiranju projekata je između 25 i 52,54 posto. Ukupna je vrijednost 29 projekata 4,67 milijuna kuna, od čega je 1,47 milijuna kuna vlastitih sredstava poduzetnika, a 3,19 milijuna kuna su bespovratne potpore. Realizacijom tih projekata bit će pružene stručne i savjetodavne usluge za 35 tisuća poduzetnika, 2.200 poduzetnika bit će educirano, bit će izrađeno 400 investicijskih studija, osnovat će se tri klastera i provest će se 50 promotivnih kampanja za privlačenje investitora.

ZAGREB - Ukupne državne potpore dodijeljene u 2012. godini iznosile su 8,8 milijardi kuna ili 3 posto manje nego u 2011. posto, dok je njihov udio u BDP-u smanjen neznatnih 0,07 postotnih bodova, na 2,66 posto, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. Predstavljajući rezultate iz Godišnjeg izvješća o državnim potporama za 2012. godinu Spevec je istaknula da je daljnje smanjenje državnih potpora pozitivan trend, no da njihov niži nominalni iznos nije popraćen adekvatnim padom njihovog udjela u BDP-u, što znači da Hrvatska realno za državne potpore izdvaja "bitno više nego što su naše mogućnosti". U idućim godinama, kazala je Spevec, za očekivati je da će u horizontalnim potporama rasti udio sredstava koja će se dobivati iz EU fondova, a smanjivati nacionalne potpore, što bi trebalo imati i pozitivan učinak na državni proračun.

ZAGREB - Dvije trećine hrvatskih kućanstava troši više od deset posto ukupnih prihoda na osnovne energetske potrebe te su prema najčešće korištenoj međunarodnoj metodologiji to energetski siromašna kućanstva, pokazuju rezultati danas predstavljenog istraživanja agencije GfK i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Od prosječnog ukupnog prihoda od 840 eura mjesečno hrvatska kućanstva na osnovne energetske potrebe troše 102,6 eura ili 12,2 posto. U većini drugih zemalja Europske unije, više od deset posto ukupnih prihoda na osnovne energetske potrebe troši između 10 i 40 posto kućanstava. Gospodarska kriza pojačala je problem pristupačnosti energije u Hrvatskoj tako da je 2007. godine udio kućanstava s prevelikim izdacima za energente bio 42 posto, a sada 63 posto. Istraživanja pokazuju da gotovo deset posto hrvatskih kućanstava ne može primjereno zagrijati svoje domove u najhladnijim mjesecima, a više od 26 posto kasni s plaćanjem mjesečnih računa za energente.

BRTONIGLA - Aquapark Istralandia trenutno je u punoj fazi izgradnje, a završetak radova, odnosno otvaranje parka predviđeno je za početak lipanj 2014. godine, rečeno je prigodom današnjeg posjeta ministra turizma Darka Lorencina općini Brtonigla. Na gradilištu parka investitor u projekt, Branko Kovačić istaknuo je kako već postoje planovi za širenje i gradnju druge faze. Vrijednost investicije je 10 milijuna eura te je otvoreno 80 novih radnih mjesta. Park će obuhvaćati 4.400 četvornih metara vodenih površina sa toboganima, hidromasažnim bazenima i vodenim dvorcem za zabavu najmlađih te ugostiteljskim objektima. Ministar Lorencin je kazao kako je ovo vrlo važna investicija za turizam Istre i Hrvatske koja je skladu sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma prema kojoj su tematski parkovi izdvojeni kao bitan segment ponude. Istaknuo je kako je zadovoljan što općenito investicije u turizam rastu jer je ove godine uloženo 2,6 milijarde kuna, što predstavlja rast od 124 posto u odnosu na 2012., odnosno 234 posto u odnosu na 2011. godinu, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

CRIKVENICA - Crikvenica obilježava 125 godina turizma, a tim je povodom danas održan turistički forum "Crikvenica - rivijera zdravlja". Lječilišni turizam prvi je oblik i ishodište turističke, a kasnije i hotelijerske djelatnosti kojim je Crikvenica počela stjecati tradiciju prije punih 125 godina te ujedno i međunarodnu reputaciju gornjojadranskog lječilišta, odnosno ljetovališta, istaknuto je na turističkom forumu u crikveničkoj Thalassotherapiji, bolnici za liječenje i rehabilitaciju dišnih organa i reumatizma. U radu skupa, organiziranog u povodu obilježavanja 125. obljetnice crikveničkog lječilišnog i komercijalnog turizma, uz mnoge liječnike, publiciste i djelatnike iz područja zdravstvenog i komercijalnog turizma sudjelovali su predstavnici Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije i turističkih zajednice Kvarnera i Crikvenice.

ZAGREB - Hrvatska tvrtka AGIT organizirala je izvoz cementa iz Bosne i Hercegovine u Libiju, a prva dva vlaka s 26 vagona i ukupno 1.258 tona cementa već su otpremljena iz Tvornice cementa Lukavac, priopćeno je iz AGIT-a. U organizaciji izvoza uz AGIT sudjeluju Luka Ploče, Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine i Željeznice Republike Srpske, kao partneri u kopnenom dijelu prijevoza. Očekuje se da će ukupno ovaj tjedan biti prevezeno pet tisuća tona, a do kraja godine 30 tisuća tona cementa za Libiju. Tvornica cementa Lukavac vodeći je proizvođač portland i zidarskog cementa u Bosni i Hercegovini i članica poslovne grupacije Asamer iz Austrije.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i danas stagniraju, ukazujući da je tržište bez jasnih smjernica, a i obujam trgovanja vrlo je slab, tako da do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,13 posto, na 1.820 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu i to 0,02 posto, na 1.026 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i jučer u ovo doba. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT- a, od 615.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,8 posto, na 174,5 kuna. Slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 180.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,48 posto, na 374,22 kune. Među likvidnijim izdanjima danas su turističke dionice. Pritom je cijena dionice Motela Makarska skočila 3,3 posto, pa je ujedno i najveća dobitnica.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju, kuna je prema euru oslabila za 0,05 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,613424 kune i najviši je od 5. siječnja 2005. godine. Kuna je oslabila i prema britanskoj funti za 0,02 posto pa srednji tečaj funte iznosi 9,027062 kune. Istodobno je kuna ojačala prema švicarskom franku, za 0,03 posto, na 6,187763 kune te prema američkom dolaru, za 0,14 posto, na 5,636233 kune po srednjem tečaju.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙