FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - HDZ je danas zatražio da Hrvatski sabor odmah u svoj dnevni red uvrsti, raspravi i donese zakon kojim bi se izvan snage stavio tzv. lex Perković i time, ističu u toj stranci, umanjila šteta za Hrvatsku. Predstavnik saborskog Kluba HDZ-a Davorin Mlakar izvijestio je da su 53 zastupnika potpisima podržali takav zahtjev, sa željom da se Hrvatska izvede iz štetne pozicije u koju je dospjela izmijenivši Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno zvan 'lex Perković', samo tri dana prije ulaska u EU.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko jutros je, na početku saborskog zasjedanja, čestitao 70. obljetnicu sjedinjenja Istre, Rijeke, Zadra i otoka s Hrvatskom. "Ovaj je dan spomen za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija, dan vrijedan sjećanja, pamćenja i ponosa", poručio je Leko. Podsjetio je kako je na današnji dan 1943. u Pazinu Narodnooslobodilački odbor za Istru donio odluku o sjedinjuju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom Hrvatskom. U listopadu iste godine ta je odluka potvrđena na II. zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom.

ZAGREB - Zagrebački SDP ocijenio je danas da su sadašnji planovi Gradske uprave prezahtjevni za porezno opterećenje koje može podnijeti Grad Zagreb te da rashodi Grada Zagreba ne djeluju dovoljno poticajno na gospodarstvo grada kako bi se proračun bolje punio. Uoči sutrašnje sjednice zagrebačke gradske Skupštine na kojoj je jedna od točaka usvajanje Izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2013. predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare "da je cilj njegove stranke stabilizacija gradskog proračuna i jasan plan za razvoj Grada Zagreba".

SPLIT - U povodu obilježavanja Europskog dana jezika 26. rujna, Ženska inicijativa splitskoga HNS-a danas je pozvala građane svih dobnih skupina na učenje stranih jezika u školama i izvan njih te u sklopu državnih ustanova i institucija. Splitske HNS-ovke u priopćenju navode kako im je cilj ukazati na potrebu učenja stranih jezika, ističući da "koliko jezika znaš, toliko vrijediš".

ZAGREB - Šibenska policija podnijela je kaznene prijave za ratni zločin protiv 21 pripadnika bivše JNA, od kojih su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu, a koje sumnjiči da su u proljeće 1992. u Kninu fizički i psihički zlostavljali 23 pripadnika HVO-a koje su zarobili kod Kupresa (BIH). Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni, kao vojni policajci bivše JNA, od 6. do 11. travnja 1992. prilikom napada i zauzimanja kupreškog područja zarobili 23 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

ZAGREB - Zagrebački općinski kazneni sud potvrdio je optužnicu protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića kojom ga tužiteljstvo tereti da je sredinom ožujka uvredama na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju. Optužno vijeće je optužnicu protiv Mamića potvrdilo prošlog tjedna, doznaje se u Općinskom državnom odvjetništvu.

SPLIT - Zbog sumnje da su na prostituciju prisiljavali 20-godišnjakinju sniženih intelektualnih sposobnosti, splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 20-godišnjakinje i njezinog četiri godine starijeg nevjenčanog supruga, koje tereti za trgovanje ljudima.

SPLIT - Požar u kojemu je u noći s ponedjeljka na utorak u svojoj kući na otoku Čiovu poginula 84-godišnja starica izazvao je kratki spoj na električnom trošilu, izvijestila je danas splitska policija. Očevidom, koji su obavili općinski državni odvjetnik, policija i inspektor za protupožarnu zaštitu, utvrđeno je da je kratki spoj izazvao požar oko 2,30 sati u noći, u kući u Okrugu Gornjem na Čiovu.

KARLOVAC - U eksploziji za sada nepoznate naprave jutros je u Gornjem Sjeničaku kraj Karlovca lakše ozlijeđen 33-godišnji muškarac, a u tijeku je policijski očevid. Od županijske državne odvjetnice Gordane Križanić saznaje se pak kako je riječ o eksploziji u kojoj je jedna osoba lakše ranjena, te da se utvrđuje o kakvoj je ekslozivnoj napravi riječ i sve druge okolnosti događaja.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite prirode i okoliša i Zagrebačka zračna luka predstavili su danas novinarima izlog s krijumčarenim predmetima izrađenim od divljih biljnih i životinjskih vrsta s popisa međunarodne konvencije CITES, čiji je cilj podizanje razine svijesti putnika o neleganoj trgovini tim vrstama. Vrijednost krijumčarene robe divljih biljnih i životinjskih vrsta u svijetu godišnje doseže 10 milijardi dolara, te je po visini na četvrtom mjestu ilegalne trgovine.

ZAGREB - Gradsko kazalište Žar ptica večeras počinje novu sezonu premijerom predstave "Ribar Palunko i njegova žena" I.B. Mažuranić u režiji Dore Ruždjak Podolski, o ribaru koji naivno traga za izmišljenim bogatstvom i lagodnim životom ne znajući cijeniti ono što već ima. Poznata priča o ribaru koji priziva morsku vilu Zoru djevojku tražeći od nje da mu donese sreću, ne uviđajući pritom da najveću životnu sreću može naći u vlastitome domu, dramaturški je za tu priliku obradio Tomislav Zajec, a igraju Ante Krstulović, Nataša Kopeč, Drago Utješanović, Natalija Đorđević, Gorana Marin, Sanja Crljen, Karla Brbić i Marko Hergešić.

ZAGREB - Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh ove godine slavi pedesetu obljetnicu postojanja u povodu koje je njegov ravnatelj Duško Ljuština najavio niz zanimljivih novih projekata, nekoliko 'remakea' antologijskih predstava koje su obilježile povijest toga kazališta, te veliku monografiju o povijesti toga kazališta.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙