FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju, 22. rujna, "Dan bez automobila"

Autor: mbuj
ZAGREB, 21. rujna 2013. (Hina) - "Danom bez automobila" u nedjelju, 22. rujna, događajem zahvaljujući kojem se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova pretvaraju u pješačke zone, završit će ovogodišnji Europski tjedan kretanja, najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti koja se tradicionalno obilježava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

"Dan bez automobila" predstavlja svojevrsnu kulminaciju tjedna aktivnosti posvećenog promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, što se jedino može postići promjenom prevladavajućih trendova putovanja koji se još uvijek temelje na širokoj uporabi osobnih automobila, navodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

U proteklom desetljeću brojni Europljani u toj inicijativi Europske komisije prepoznali su priliku za postizanje željenih promjena i preobrazbu Europe u moderno društvo koje ne opterećuje okoliš velikim emisijama onečišćujućih tvari i stakleničkih plinova.

Problemi zbog neodgovornog korištenja automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. pokretanje "Dana bez automobila", iz čega je dvije godine kasnije izrastao Europski tjedan kretanja.

Zagreb će 22. rujna od 8 do 20 sati za promet zatvoriti središnju zonu grada omeđenu ulicama: Trg bana J. Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Andrije Hebranga - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana J. Jelačića. Tom zonom moći će voziti samo interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba sa invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi. Promet će biti zatvoren i u Čanićevoj ulici od subote u 8 sati do nedjelje u 20 sati.

U Zagrebu će se toga dana održati i tradicionalna "Zagrebačka žbica" - vožnja biciklima. Krenut će u podne sa Cvjetnog trga, a bicikli će se voziti šest kilometara kroz Zagreb. Najavljeno je da će voziti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Time završava Europski tjedan kretanja koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježavao pod sloganom "Za čisti zrak – na tebi je red!", koji je odabran radi podsjećanja građana kako pravilnim odabirom načina kretanja mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka.

(Hina) xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙