FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krizni eko stožer Marišćina protiv novog županijskog prostornog plana

Autor: hsup
RIJEKA, 11. rujna 2013. (Hina) - Udruga Krizni eko stožer Marišćina (KESM) danas je priopćenjem pozvala vijećnike primorsko-goranske županijske skupštine da na sutrašnjoj sjednici ne prihvate prijedlog novog županijskog prostornog plana te tako i izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina.

Uoči sutrašnje sjednice županijske skupštine, na kojoj će se odlučivati o novom županijskom prostornom planu, iz eko stožera ocjenjuju da se "pod krinkom modernog sustava gospodarenja otpadom promovira ekonomski neisplativ, tehnološki zastarjeli ekocidni projekt ŽCGO Marišćina kroz koji EU plasira svoju zastarjelu tehnologiju i financira svoje posrnule tvrtke".

Pozvali su vijećnike da kažu "odlučno 'ne' prijedlogu prostornog plana, kojim uski interesni lobi u županiji, trgovačkom društvu Ekoplus d.o.o. i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastoji ostvariti svoje uske parcijalne interese, ne mareći za zaštitu zdravlja stanovništva, prirodnog okoliša i vodnog bogatstva, ekološko gospodarenje otpadom i očuvanje vrijednih sirovina iz otpada".

Iz eko stožera ocjenjuju da se "projekt uporno 'gura' od svih nadležnih institucija, fabriciraju se studije i dozvole i pri tome krše zakonski propisi, a struka se zaobilazi u širokom luku" te da "projekt treba što prije zaustaviti, a lokaciju Marišćina izbrisati iz prostornog plana kao lokaciju za smetlište i odlagalište opasnog otpada te kao lokaciju za odlaganje stranih zastarjelih tehnologija".

Pozvali su vijećnike da ne dozvole da se lokacija za ŽCGO Marišcina pretvori u "EU smetlište za sve vrste otpada, uključujući opasni otpad", i da tako onemoguće zagađenje okoliša i ugrožavanje zdravlja stanovništva.

(Hina) xhsup ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙