FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB - Hrvatski diplomati u SAD-u prednjače po broju neplaćenih kazni za prometne prekršaje u odnosu na druge zemlje jugoistočne Europe, izvješćuje u ponedjeljak portal Croatia Week pozivajući se na izvješće NBC-a. "Hrvatska predvodi balkanske zemlje s 18 neplaćenih kazni za prometne prekršaje u iznosu od 1.692 dolara. Slovenija tek nešto malo zaostaje i duguje 1.055 dolara za 12 prometnih prekršaja, dok je Makedonija nanizala 10 kazni (940) dolara, a BiH sedam kazni i duguje 570 dolara", stoji u izvješću. Diplomati iz Srbije i Crne Gore su, međutim, vrlo uzorni po tom pitanju i ne duguju ni centa za kazne koje se odnose na prometne prekršaje, poput nepropisnog parkiranja, brze vožnje ili prolaska kroz crveno svijetlo. Prema popisu vlasti u Washingtonu D.C., glavni rekorder u dugovanju je Kamerun s 317 neplaćenih kazni u iznosu od 25.000 dolara. Slijedi Mauritanija sa 174 kazne i 17.797 dolara te Nigerija s 87 kazni (11.865 dolara).

WASHINGTON - Sve veći broj ljudi dio radnog vremena provodi stojeći u uredu, hodajući ili čak i vozeći sobni bicikl, dok se drugi odriču klasičnog uredskog stolca u korist velike lopte za vježbanje. Hodanje na pokretnoj traci uz istodobno telefoniranje ili pregledavanje e-mailova znači biti "produktivan na dva polja", kaže potpredsjednik velike konzultantske osiguravajuće kuća Brown & Brown Andrew Lockerbie.

On potroši 350 kalorija dnevno prehodavši pet do sedam kilomatara na jednoj od dvije uredske pokretne trake za hodanje. "Provodim čitav dan za stolom, na sastancima ili na telefonu", kaže Lockerbie. "Odlično je kad imam mogućnost malo vježbati na poslu dok radim posao. Odmah se bolje osjećate, krv vam prokola i jasnije mislite". Uredske pokretne trake za vježbanje dizajnirane su da se na njima može kretati brzinom od 1,5 do tri kilometra na sat što je dovoljno da se ubrza rad srca ali ne i da utječe na koncentraciju pri radu. Još prije deset godina znanstvena istraživanja pokazala su da previše sjedenja u uredu vodi u pretilost i povećava rizik razvoja šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka i srčane bolesti. Čak i odlazak u teretane tri puta tjedno ne poništava učinak sati provedenih u sjedenju, kaže endokrinolog James Levine s Mayo klinike. Stoga sve više tvrtki razmišlja o tomu kako pomoći zaposlenicima da ostanu zdravi, izgube na težini i smanje stres posebno ako to znači manje troškove zdravstvene zaštite i veću produktivnost, kaže Levine koji je pobornik pokretne opreme za vježbanje. Voditelj trgovine opremom za vježbanje TreadDesk u Indianapolisu kaže kako se očekuje povećanje prodaje za 25 posto jer su velike korporacije poput Microsofta, Coca Cole ili Procter & Gamblea počele naveliko kupovati uredsku opremu za vježbanje.

MOSKVA - Rasprava o tezama filozofa Immanuela Kanta u ruskom gradu Rostovu na Donu završena je kad je jedan od sudionika rasprave posegnuo za drugom vrstom argumenta i - ustrijelio sugovornika. Prema policiji svađa između dvojice muškaraca oko teorija njemačkog filozofa iz 18. stoljeća, autora "Kritike čistog uma", izbila je u jednom samoposluživanju, no nisu dali druge detalje o njihovoj raspravi. "Tijekom svađe osumnjičeni je izvukao pištolj i ispalio gumene metke na svog sugovornika", kazala je policija dodajući da je jedan sudionik svađe uhićen a drugi je u bolnici, ali nije životno ugrožen. Rusi vole razgovarati o filozofiji i povijesti, često uz čašicu pića, no takve rasprave ne završavaju baš potezanjem oružja.

ZAGREB - Za Amerikance je danas, prema anketi Harris interactive, prosječna idealna životna dob 50 godina, prenosi američka televizijska mreža NBC koja podsjeća da su u te godine zakoračili primjerice glumci Jodie Foster, George Clooney ili Johnny Depp. Slično istraživanje provedeno prije deset godina pokazalo je da je tada idealna životna dob bila 41 godina. Anketa je pokazala da bi muškarci prosječno željeli ipak zaustaviti vrijeme nešto ranije nego žene. Za muškarce je idealna dob 47 dok je za žene 53. Oni s djecom vrijeme bi zaustavili ranije - u 45-oj godini života a oni bez djece tek s 53 godine. Psiholozi objašnjavaju da u toj dobi još imate sve mogućnosti i dovoljno ste stari da budete slavni ali i dovoljno mladi da, primjerice, započnete organsku farmu jer još imate mišićnu snagu za osam sati rada dnevno. "Dovoljno ste stari da imate potrebnu mudrost ali dovoljno mladi da su vam roditelji još živi, pa imate generacijsko iskustvo. Ukoliko ste umorni dovoljno ste stari da zatražite mlađu osobu u autobusu da vam prepusti mjesto, ali još uvijek možete izlaziti s mlađim muškarcem", kaže psihologinja Barbara Becker Holstein iz New Jerseya. "Doista mislim da je 50. godina života ono što su nekad bile 30-e", dodaje.

LONDON - Posvađana braća Gallagher razgovaraju o mogućem ponovnom okupljanju njihova benda Oasisa sljedeće godine, piše u ponedjeljak Daily Mail. Britanski list piše da braća imaju ponudu za dva koncerta sljedeće godine u Knebworthu, povodom dvadesete godišnjice izlaska debitantskog albuma Oasisa "Definitely Maybe". Liam i Noel Gallagher, čiji je bratski odnos prepun nevjerojatno burnih svađa koje su zabavljale javnost i rezultirale raspadom benda 2009. godine, navodno ozbiljno razmišljaju o prihvaćanju ponude. Izvor Daily Maila kaže, bude li okupljanja, grupa će svirati "Definitely Maybe" od početka do kraja. I ranije je bilo glasina da bi se Oasis mogao okupiti. Noel Gallagher dosad je odlučno odbijao takvu mogućnost, rekavši jednom da to ne bi učinio "sve i da sva gladna djeca svijeta ovise o tome". Liam, pak, u prethodnim izjavama nije unaprijed odbacio ideju o ponovnom okupljanju. Grupa Oasis prodala je 300 tisuća ulaznica za legendarni koncert u Knebworthu 1996. godine, što je bio najprodavaniji rock koncert u britanskoj povijesti.

PODGORICA - I pored velike ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet, a osobito male zemlje na našim prostorima, najveće mjesečno primanje u Crnoj Gori u ovoj godini iznosilo je oko 197.000 eura, kazao je za emisiju "Okvir" Televizije Crne Gore direktor crnogorske Porezne uprave Milan Lakićević. On nije želio iznijeti podatak tko je i iz koje je djelatnosti osoba kojoj je isplaćena ta naknada.Podgorički mediji su još ranije objavili da najveća isplaćena mjesečna plaća u Crnoj Gori iznosi oko 62.000 tisuće eura. Lakićević je potvrdio i taj podatak, objašnjavajući da je 62.000 eura najveća neto zarada, dok se iznos od oko 197 tisuća može odnositi i na bonus, nagradu ili neko drugo primanje. "To je vjerojatnije plaća za odabrane i za one koji ostvaruju značajne rezultate. Međutim, možda to nije najveće osobno primanje u ovoj godini. U pretragama kroz naš informacijski sustav imam podatak da je u jednom mjesecu nekome isplaćeno primanje od oko 197.000 eura, što predstavlja rekordnu veličinu", kazao je Lakićević.

DEHRADUN - Radnici koji su čistili naplavine nakon poplava u Kedarnathu, gradu u području Himalaja, otkrili su 19 milijuna rupija (oko 1,7 milijuna kuna) u sefu kojeg je iz banke otplavila voda, objavila je policija. Sef je pronađen u subotu u blizini ostataka banke u gradu kojeg je u lipnju bujica vode gotovo izbrisala. "Poplave su odnijele sef, no novac je siguran" kazao je policijski inspektor Ram Singh Meena u Dehradunu, glavnom gradu sjeverne države Uttarakhand. Meena je rekao kako novac pripada banci State Bank of India (SBI), najvećoj državnoj nacionaliziranoj banci. "Deponirali smo novac u drugu poslovnice banke", dodao je Meena. U poplavama i odronima u monsunskoj sezoni u Indiji umrlo je i nestalo više od 5.500 ljudi.

NEW YORK - Izbor Amerikanke indijskog porijekla za Miss SAD-a ovog je vikenda izazvao širom interneta val rasističkih komentara, prenosi američka mreža CNN. Čim je tijara u nedjelju navečer stavljena na glavu pobjednice Nine Davuluri iz države New York lavina rasističkih tweetova krenula je. "Ako si Miss SAD-a onda trebaš biti Amerikanka", kaže jedan tweet, drugi poručuje: "Izabrali su muslimanku za Miss. To je sigurno usrećilo Obamu, koji je možda i glasovao". "Kad će bjelkinja biti Miss Amerike?", pita se treći. Nina Davuluri, koja je na natjecanje u Atlantic Cityiju stigla kao Miss New Yorka, Amerikanka je indijskog porijekla a nije ni muslimanka, navodi CNN i dodaje kako ni američki predsjednik Barack Obama nije glasovao na tom natjecanju. I njezina prethodnica libanonskog porijekla Rima Fakih koja je 2010. okrunjena kao Miss Amerike također je bila izložena valu rasističkih komentara kojima je dominiralo njezino povezivanje s militantnim Hezbollahom. Komentarima protiv Davuluri se pridružila i konzervativna televizija Fox News koja tvrdi da su natjecateljice poput Miss Kansas izgubile samo zato što predstavljaju tradicionalne američke vrijednosti. Umjesto u elegantnom izdanju Miss Kanzas se pojavila na natjecanju u maskirnoj odori i vojničkim čizmama s kršćanskim i militantnim tetovažama.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙