FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Film o životu pape Franje, prvog pape podrijetlom iz Južne Amerike, priprema se u Argentini, piše u utorak filmski časopis Variety. Film pod naslovom "Priča o jednom svećeniku" režirat će Alejandro Agresti s Rodrigom de la Sernom u ulozi bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa Jorgea Bergoglia. "Više od glavnih biografskih činjenica zanima me pokazati unutarnji svijet te jedinstvene osobe, odluku da ide za svojim pozivom te kako je povezao vjeru i razum nakon 14 godina učenja prije nego je zaređen za svećenika", izjavio je Agresti za Variety.

LONDON - Muškarci su u prosjeku za gotovo 11 centimetara viši nego u drugom dijelu 19. stoljeća, objavili su britanski znanstvenici. Oni su analizirajući podatke stotina tisuća muškaraca iz 15 europskih zemalja od 1870. godine zaključili da je prosječna visina muškaraca sa 167 centimetara skočila na 177,5 centimetara krajem 20. stoljeća. Kako prenosi BBC, koristili su se vojnim podacima i modernim demografskim istraživanjima. Proučavali su samo visinu muškaraca jer za žene ima premalo povijesnih podataka. Genetika se uglavnom smatra glavnim čimbenikom visine, ali ona može objasniti razliku u visini između pojedinaca, ali ne i ovakav trend. Rast je uvelike određen onime što se događa u prve dvije godine života. Visoka stopa bolesti poput dišnih oboljenja ili dijareje, koje su uzrokovale veliku smrtnost djece u 19. stoljeću, također su utjecale na razvoj, a time i rast, onih koji su ih preživjeli. Drugi su važan faktor manje obitelji, odnosno "manje usta za hraniti". Veći prihodi, bolji sanitarni uvjeti i bolje obrazovanje doveli su do boljeg općeg zdravstvenog stanja, a time i do većeg rasta.

ZAGREB - Pjesma Chaotica hrvatskog benda Bambi Molesters uvrštena je u seriju Breaking Bad - jednu od trenutno najpopularnih telvizijskih serija na svijetu. Epizoda "Rabid Dog" u kojoj su milijuni gledatelja u SAD-u uz napete scene mogli uživati i u surf glazbi grupe iz Siska emitirana je na kabelskoj mreži AMC. Režirao ju je američki scenarist i producent Sam Catlin. Radi se o četvrtoj epizodi drugog dijela posljednje, pete sezone te hvaljene i nagrađivane serij poznate i po odličnom soundtracku. Instrumentalna pjesma Chaotica nalazi se na albumu "Sonic Bullets: 13 From the Hip" koji su Bambi Molestersi objavili 2001. Album je pobrao lovorike domaće i strane kritike, a jedan od najpoznatijih svjetskih internetskih portala s recenzijama glabze Pitchfork dao mu je visoku ocjenu 7,9 od 10. Basistica sisačkog sastava Lada Furlan Zaborac izrazila je zadovoljstvo uvrštavanjem njihove pjesme u tu hvaljenu seriju, a zasluge za to pridaje i njihovoj izdavačkoj kući Dancing Bear, ali i činjenici da se nekome tko bira glazbu za seriju "Chaotica" očito svidjela. "Breaking Bad" do sada je višestruko nagrađivana američka dramska tv serija producenta Vincea Gilligana. Ovjenčana je mnoštvom Emmyja, a glavni junak Bryan Cranston počasno je ove godine nagrađen s nagradom Screen Actors Guild za uprizorenje lika Waltera Whitea. Radnja se odvija u Albuquerqueju u saveznoj državi Novi Meksiko, a vrti se oko sredovječnog profesora kemije Waltera Whitea, koji dozna kako ima rak pluća i da mu preostaje godina dana života te se upušta u proizvodnju droge metamfetamina i postaje kralj narko tržišta.

ZAGREB - Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton prošle je godine od stranih čelnika dobila puno skuplje poklone nego američki predsjednik Barack Obama, a među njima su i komadi nakita optočenog draguljima, piše u ponedjeljak Washington Post. Clinton je dobila od saudijskog kralja Abdulaha zlatni nakit vrijedan pola milijuna dolara i to ogrlicu, narukvicu, prsten i naušnice od bijelog zlata ukrašene rubinima i dijamantima. Clinton je također dobila nakit od zlata, safira i dijamanata od brunejske kraljice u vrijednosti od 58.000 dolara. Najskuplji poklon koji je dobio Obama je 16.500 dolara vrijedan zlatni sat, a darovao mu ga je saudijski ministar odbrane Salman bin Abdulaziz al Saud. Kineski predsjednik Xi Jinping poklonio je Obami crveno-bijelo-plavu košarkašku loptu s njegovim autogramom, dok je britanski premijer David Cameron Obami poklonio stol za tenis u vrijednosti od 1.100 dolara. To su samo neki od poklona među kojima se nalaze i razne vaze, satovi, umjetnička djela i drugi predmeti koje su američki dužnosnici dobili tijekom prošle godine. Michelle Obama je prošle godine najskuplji poklon dobila od predsjednika Mianmara Theina Seina i to bisernu ogrlicu u vrijednosti od 4.200 dolara. Njezine kćeri dobile su dva cvjetna broša od bisera, dijamanata i zlata u vrijednosti od 4.440 dolara. Prema američkom zakonu, dužnosnici ne mogu poklone zadržati kao osobne stvari, osim u slučaju da uplate u državni proračun njihovu procijenjenu vrijednost.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) će 4. rujna pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku na temu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića", autorice Sabine Rešić, dizajnerice iz Zagreba, priopćila je Hrvatska pošta.Ilustracija na marki preuzeta je iz izdanja Čudnovate zgode šegrta Hlapića iz 1974. godine, a autor crteža je Ivica Antolčić, akademski slikar iz Zagreba. Marka je tiskana u 100 000 primjeraka, nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, a izdana je u arčiću od devet maraka. Čudnovate zgode šegrta Hlapića roman je za djecu najistaknutije hrvatske književnice, Ivane Brlić Mažuranić (1874.–1938.). Unuka prvoga hrvatskog bana pučanina, pjesnika Ivana Mažuranića, počela je pisati za svoju djecu, ali je ubrzo prepoznata najprije u hrvatskoj književnosti da bi zatim njezina djela bila prevedena na četrdeset svjetskih jezika. Postolarski šegrt Hlapić navršio je prvih stotinu godina.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙