FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija mladih protiv nove koksare u Urinju

Autor: dsil
RIJEKA, 13. rujna 2013. (Hina) - Stranka Akcija mladih poručila je danas kako Zakon o zaštiti zraka ne dopušta da se novi industrijski pogoni grade na područjima s lošom kvalitetom zraka te se zato protivi novome županijskom prostornom planu koji predviđa novu koksaru kod Rijeke.

Predsjednik riječkog ogranka Akcije mladih Bojan Kurelić rekao je na konferenciji za novinare kako prostorni plan predviđa izgradnju nove koksare u sklopu rafinerije Urinja, u blizini Rijeke, iako Zakon o zaštiti zraka propisuje da se novi zagađivači ne mogu graditi na područjima gdje je loša kvaliteta zraka.

Podsjetio je kako je na području Urinja i Kostrene, istočno od Rijeke, zrak najniže kvalitete te su na nekoliko mjernih postaja često izmjerene prekoračene granične vrijednosti štetnih spojeva u zraku.

Na jučerašnjoj sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine mogla se zaustaviti izgradnja nove koksare, ali to se nije učinilo pa se postavlja pitanje u čijem interesu radi administracija te županije, u interesu građana ili Ine i MOL-a kao investitora, upitao je.

Kurelić je istaknuo kako bi se bolja kvaliteta zraka mogla postići modernizacijom pogona u sklopu rafinerije u Urinju. No, umjesto toga, planirana je nova koksara vrijedna 400 milijuna eura, rekao je i postavio pitanje o isplativosti tog ulaganja te je izrazio sumnju da iza tog projekta stoje neki drugi interesi.

Predsjednik Akcije mladih Mario Alempijević rekao je kako ta stranka na sjednici Županijske skupštine nije mogla glasovati za prijedlog prostornog plana zbog odgovornosti prema budućim naraštajima iako je plan kvalitetno izrađen.

Neprihvatljivom smatra gradnju nove koksare, centra za gospodarenje otpadom Marišćine te odlagališta azbesta u Sović Lazu, što je također predviđeno planom. Najavio je da će Akcija mladih nastaviti borbu protiv tih pogona raspisivanjem referenduma te, bude li potrebno, poticanjem na građanski neposluh.

(Hina) xdsil ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙