FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko stožer: Obersnel najodgovorniji za stanje na Marišćini

Autor: dsil
RIJEKA , 4. rujna 2013. (Hina) - Predstavnici udruge Krizni eko stožer Marišćina danas su na konferenciji za novinstvo na Korzu, pred zgradom riječkoga Gradskog poglavarstva pozvali gradonačelnika Vojka Obersnela kao najodgovornijeg za sadašnje stanje u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina.

Odgovornost Obersnela kao predsjednika Skupštine riječkog komunalnog društva Čistoća je u tome što ova tvrtka ne provodi sustav gospodarenja otpadom na kvalitetan način te se na Marišćinu sada dovozi samo nerazvrstani otpad i odlaže u tamošnje kazete, navedeno je.

Predstavnici udruge su zatražili da ih Obersnel hitno primi te da se hitno pokrene projekt ekološkog gospodarenja otpadom u Rijeci i okolici.

Nadalje, zatraženo je jasno obrazloženje na koji način će se sanirati sadašnje privremeno odlagalište otpada na Marišćini nakon izgradnje postrojenja za mehaničko biološku obradu otpada (MBO), kako je planirano. Udruga ocjenjuje kako će to biti nemoguće provesti. Zatražen je i odgovor na pitanje zbog čega još nije izgrađeno, odnosno u kojoj je fazi izgradnja manjeg sustava za MBO koje se, prema odluci Gradskog vijeća Rijeke, treba dovršiti do kraja ove godine.

Josip Begonja iz Kriznog eko stožera je naveo da sustav odvajanja otpada kakav se primjenjuje u Rijeci, pomoću eko-otoka, ne djeluje te da bi ga trebalo korjenito izmijeniti tako da svako domaćinstvo ima spremnike za odvajanje otpada. Tako bi u Marišćinu stizao otpad razvrstan do visoke razine pa bi planirano postrojenje za MBO postalo nepotrebno, rekao je.

Upozoreno je da i sad svakodnevno do naselja u okolici dopire smrad s Marišćine.

Tijekom konferencije za novinstvo su performansom aktivisti eko stožera pokazivali na koji način se može razvrstavati otpad u odvojene spremnike te zaraditi prodajom tako razvrstanog otpada. U jednom trenutku su, ilustrirajući tko je kriv za sadašnje stanje, stavili maske s likom gradonačelnika Obersnela.

(Hina) xdsil ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙