FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

NEW DELHI - Četvorica muškaraca osuđena su na smrt u petak zbog silovanja i ubojstva mlade žene u autobusu u prosincu prošle godine, u napadu koji je izazvao bijesne prosvjede i pozive širom zemlje na pogubljenje napadača. Sudac Yogesh Khanna, koji je ranije ovoga tjedna proglasio četvorku krivom za silovanje i "hladnokrvno" ubojstvo, odbacio je zahtjev njihovih odvjetnika za blažom kaznom. "Svi su dobili smrtnu kaznu", rekao je jedan od odvjetnika.

ZAGREB - Trideset i sedam osoba poginulo je u požaru u noći na petak u psihijatrijskog bolnici, drvenoj zgradi koja je u potpunosti izgorila na sjeverozapadu Rusije, priopćio je ruski istražni odbor za oblast Novgoroda na svojoj internetskoj stranici. Među poginulima je i 46-godišnja medicinska sestra koja je spašavala pacijente kada je izbio požar. Dosad je izvučeno deset tijela. Po preliminarnim podacima, uzrok požara je neoprezno rukovanje vatrom jednog od pacijenata.

ŽENEVA - Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavili su u petak u Ženevi kako se nadaju da će razgovori o sirijskom kemijskom oružju pomoći u oživljavanju međunarodnog plana za održavanje konferencije "Ženeva 2" o okončanju rata u Siriji. Kerry, koji je rekao da su razgovori o kemijskom oružju bili konstruktivni, rekao je na konferenciji za novinare da se novi susret s Lavrovom planira oko 28. rujna u New Yorku kada bi se mogli dogovoriti o datumu održavanja mirovne konferencije. Lavrov je na konferenciji za novinare pohvalio Kerrya zbog toga što razumije koliko je važno nastaviti s diplomatskim naporima za rješenje sirijske krize.

WASHINGTON - Tri desetljeća pošto su Sjedinjene Države počele uništavati svoje kemijsko oružje, američka ga vojska još uvijek ima oko 3.000 tona, odnosno tri puta više od procijenjenog sirijskog arsenala. Iako su Sjedinjene Države uništile 90 posto svog nekadašnjeg kemijskog arsenala, vojska ne očekuje da će završiti uništenje svog naoružanja tog tipa prije 2023. godine. Kao i mnoge druge zemlje koje su odlučile poštivati Konvenciju o zabrani kemijskog naoružanja, i SAD se uvjerio da njegovo uništenje nije tako jednostavno. Uporaba kemijskog oružja crvena je linija koju Bašar al-Asad ne smije preći, davno je rekao američki predsjednik Barack Obama. Ono što je ostalo neizrečeno jest da se u američkim skladištima kemijskog naoružanja nalazi mnogo onoga što ima i Sirija, za koju se procjenjuje da posjeduje 1.000 tona iperita, sarina i nervnog otrova VX-a.

BIŠKEK - Iran podržava rusku inicijativu da stavi sirijsko kemijsko oružje pod međunarodni nadzor te namjeru Damaska da se pridruži Konvenciji o zabrani kemijskog naoružanja, rekao je predsjednik Hasan Ruhani u petak. "Željeli bismo podržati sve te napore, rusku inicijativu i sirijsku odluku da se pridruži konvenciji o kemijskom oružju", rekao je Ruhani u Biškeku na summitu regionalne sigurnosne skupine koju predvode Kina i Rusija. Ruhani je također kazao da bi se datum sljedećih razgovora između Irana i šest globalnih sila koje nastoje provjeriti razvija li Teheran nuklearno oružje mogao odrediti tijekom susreta u okviru Opće skupštine UN-a ovog mjeseca.

BIŠKEK/PEKING - Rusija i Kina pozdravile su u petak odluku Sirije da se pridruži Konvenciji o zabrani kemijskog oružja. "Moramo pozdraviti takvu odluku", izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na regionalnom summitu u Kirgistanu i ocijenio da će to biti važan korak u rješavanju sirijske krize. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da pozdravlja sirijsku odluku da se pridruži toj konvenciji.

ZAGREB - Gruzija vidi Hrvatsku kao strateškog partnera u europskim integracijama, izjavila je potpredsjednica gruzijskog parlamenta Manana Kobakhidze na sastanku s predsjednikom Sabora Josipom Lekom u Zagrebu. Kobahidze predvodi gruzijsko parlamentarno izaslanstvo u posjetu Hrvatskoj. Kako je pripćeno iz Sabora, u razgovoru s Lekom istaknuta je zainteresiranost Gruzije za hrvatska iskustva u postupku pristupanja Europskoj uniji. "Hrvatsku vidimo kao strateškog partnera u našim europskim integracijama", rekla je Kobakhidze. Zahvalila je Hrvatskoj na dosadašnjoj potpori i na priznanju cjelovitosti Gruzije.

BEOGRAD - Srbija od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) očekuje veoma povoljan zajam u iznosu od dvije do tri milijarde dolara koji bi joj trebao omogućiti da prebrodi teško razdoblje, rastereti se inozemnog duga i vrati neke kredite, ali i da potakne provođenje reformi i osigura povoljniji gospodarski ambijent, najavio je u petak srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić. On je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da se u Škotskoj sastao sa šeikom i prijestolonasljednikom UAE Mohammedom bin Zayedom al Nahyanom i zamolio ga da Emirati Srbiji daju dve ili tri milijarde dolara po najnižoj kamatnoj stopi, na 20 ili 30 godina. "To bi bio gotovo poklon za ovu zemlju. Mi bismo dijelom tog novca vratili najteže kredite koji nas opterećuju. Istodobno bismo rasteretili razinu javnog duga, što mislim da bi Međunarodni monetarni fond (MMF) podupro, a ostatak novca bismo na različite načine ubrizgali u gospodarstvo. Nakon toga će biti jasno da je Srbija opstala i krenula naprijed", objasnio je Vučić namjeru da Srbija uzme povoljan zajam od Emirata.

SARAJEVO - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozvao je političke lidere u Bosni i Hercegovini da se napokon počnu "časno" ponašati te da ispune obveze koje su sami preuzeli. "Očekujem da će institucije i politički čelnici držati do časti i do svojih obveza preuzetih prije više od godinu dana", kazao je Fuele u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Uoči sastanka dužnosnika Europske unije s čelnicima ključnih političkih stranaka iz BiH, koji se treba održati 1. listopada u Bruxellesu, Fuele je istaknuo kako svi u EU očekuju da to ne bude tek još jedan u nizu rutinskih susreta bez konkretnih rezultata nego prilika za istinski napredak BiH na putu ka članstvu u Uniji.

BERLIN - Tjedan dana uoči njemačkih parlamentarnih izbora ove se nedjelje u saveznoj pokrajini Bavarskoj održavaju izbori za lokalni parlament, a najviše izgleda za pobjedu ispitivanja javnog mnijenja daju Kršćansko socijalnoj uniji (CSU) koja već desetljećima vlada ovom saveznom pokrajinom na jugu Njemačke. "Nijedna stranka nije uspjela postići toliki stupanj identiteta i simbioze s Bavarskom kao što je to postigao CSU-u", rekao je na završnom okupljanju stranačkih pristaša u minhenskoj Olimpijskoj dvorani u četvrtak navečer predsjednik CSU-a Horst Seehofer. On je oko 7.000 okupljenih pozvao da ustraju u predizbornoj borbi posljednja dva dana uoči izbora. Istodobno je i glavni suparnik CSU-a na izborima u Bavarskoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), pred nekoliko stotina okupljenih u središtu Muenchena održala predizborni skup na kojem je čelni kandidat ove stanke u Bavarskoj, minhenski gradonačelnik Christian Ude, glasače pozvao da u nedjelju biraju promjenu.

REYKJAVIK - Islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson objavio je da su pregovori o prijemu u EU prekinuti za čitava trajanja sadašnje vlasti. "Raspustili smo pregovaračke skupine i više neće biti nikakvog summita", kazao je Sveinsson u govoru pred parlamentom u četvrtak navečer. U travnju je euroskeptična koalicija desnog centra pobijedila na parlamentarnim izborima uz obećanje da će prekinuti proces pregovora. "Vlada je jednoglasna na tu temu. Postupak je prekinut, ništa nije zaključeno, želimo poboljšati komunikaciju te pojačati naše veze s EU bez priključivanja", objasnio je Sveinsson.

SEUL - Južnokorejac kojega je otela Sjeverna Koreja uspio je pobjeći i vrati se kući nakon 41 godine, izjavili su u petak vladini dužnosnici i aktivisti. Jeon Wook-pyo (68) bio je jedan od 25 članova posade dva broda koje je otela Sjeverna Koreja u Žutom moru 1972., rekao je predstavnik Unije obitelji otetih Choi Sung-yung. Jeon, koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje početkom kolovoza, jedini je od članova posade koji je uspio pobjeći. Kim Hyung-suk, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, koje je nadležno za međukorejske poslove, potvrdio je na brifingu za novinare u petak da se Jeon sigurno vratio kući, ali nije iznio detalje.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙