FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 31. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DAMASK - Sirija "svakog trena" očekuje napad zapadnih sila na svoj teritorij, ali je spremna također i odgovoriti na mogući napad, potvrdio je u subotu visoki dužnosnik sirijske službe sigurnosti. "Iščekujemo agresiju svakog trena i spremni smo isto tako svakog trena odgovoriti", istaknuo je dužnosnik. "Branit ćemo naš narod i našu domovinu svim sredstvima", dodao je. SAD i Francuska se pripremaju za ograničeni udar na sirijski režim kojeg okrivljuju za smrt više od 400 djece i oko tisuću odraslih u napadu otrovnim plinom. U subotu ujutro Siriju su napustili UN-ovi stručnjaci koji su bili zaduženi za istragu oko navodnog napada kemijskim oružjem.

BERLIN -Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je Rusiju i Kinu zbog stajališta o sirijskoj krizi, predbacujući im da slabe moć Ujedinjenih naroda, doznaje se u subotu iz intervjua kancelarke za regionalni dnevni list Aigsburger Allgemeine. "Žalosno je što Rusija i Kina odbijaju zajedničko stajalište prema krizi u Siriji. To trenutno uvelike slabi ulogu UN-a", kazala je Merkel. Također je ponovila stav Zapada da upotreba kemijskog oružja "ne može proći bez posljedica". Još jednom je, međutim, kategorički isključila mogućnost sudjelovanja Njemačke u vojnoj intervenciji bez međunarodnog mandata. "Njemačka ne može sudjelovati u vojnoj intervenciji bez mandata UN-a, NATO-a ili EU-a. Posljedično tome, pitanje sudjelovanja Bundeswehra se trenutno ne postavlja", rekla je Merkel.

COLOMBO - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay kritizirala je vladu Šri Lanke u subotu izjavivši da četiri godine nakon okončanja građanskog rata nisu završene patnje stanovništva te da zemlja ide prema autoritarnom režimu. "Važno je da svi shvate da iako je sukob gotov, patnje nisu", rekla je Pillay na tiskovnoj konferenciji na kraju misije za utvrđivanje činjenica u svrhu procjene napretka Šri Lanke nakon 26-godišnjeg rata između vlade i tamilskih pobunjenika. "Duboko sam zabrinuta zbog toga što Šri Lanka, unatoč prilici koju je dobila okončanjem rata da izgradi novu vitalnu državu za sve, pokazuje znakove da ide prema autoritarnom režimu", kazala je.

SAN FRANCISCO - Microsoft je priopćio da će zajedno s Googleom pokrenuti sudski postupak protiv američke vlade nakon što su propali pregovori dviju strana o objavljivanju podataka o zahtjevima američkih obavještajnih službi za uvidom u podatke internetskih korisnika i inzistiranju dviju kompanija da objave broj sudskih naloga koje su temeljem Zakona o stranim sigurnosnim službama i nadzoru (FISA), vlasti zatražile kako bi dobile uvid u podatke o internetskim korisnicima, javlja u subotu AFP. Naime, Microsoft i Google su tužili vladu na saveznom sudu u lipnju, tražeći pravo na objavu informacija o zahtjevima vlade temeljem spomenutog zakona koji omogućuje nadzor korisnika stranih internetskih mreža. Dvije tvrtke su u šest navrata odlučile vladi produljiti vrijeme da odgovori na njihov pravni korak, no "pregovori su završili neuuspjehom", objavio je na svom blogu glavni pravni savjetnik Microsofta Brad Smith. Google i Microsoft traže pravo na objavu "skupnih informacija" o sudskim nalozima temeljem FISA-e kako bi bili transparentniji prema svojim korisnicima, stoji u zajedničkom priopćenju kojeg prenose agencije.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙