FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knut Vollebaek novi povjerenik ICMP-a

Autor: rmav
SARAJEVO, 12. rujna 2013.(Hina) - Bivši norveški ministar vanjskih poslova Knut Vollebaek postao je novi povjerenik Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), priopćeno je u četvrtak iz sjedišta tog tijela u Sarajevu.

Kao istaknuti diplomat i političar Vollebaek je u razdoblju od 2007. do 2013. godine obnašao dužnost visokog povjerenika OSCE-a za nacionalne manjine.

Uz Vollebeaka ICMP-ovi povjerenici su i jordanska kraljica Nur, bivši nizozemski premijer Villem Kok, bivši visoki povjerenik OSCE-a za nacionalne manjine Rolf Ekeus, bivša kolumbijska ministrica vanjskih poslova Carolina Barco, dok je predsjedatelj ICMP-a američki diplomat Thomas Miller.

Svi oni čine upravljačko tijelo koje koordinira i usmjerava djelovanje ICMP-ja.

Prihvaćajući novu dužnost Vollebaek je podsjetio kako problem nestalih osoba i dalje predstavlja teret za mnoge zemlje diljem svijeta.

"Svojim inovativnim radom u bivšoj Jugoslaviji, gdje je pronađeno preko 70 posto od 40 tisuća nestalih osoba tijekom oružanih sukoba 1990-ih godina, ICMP je pokazao da je ključ za rješavanje pitanja nestalih osoba kombinacija međunarodne suradnje, domaćeg upravljanja procesom traganja, modernih forenzičkih metoda i zakonski utemeljenog pristupa", izjavio je Vollebaek.

ICMP je jedina specijalizirana međunarodna organizacija čiji rad obuhvaća sve aspekte problema nestalih. ICMP je osnovan na summitu G7 1996. godine u cilju suradnje s vladama i drugim relevantnim akterima u procesu pronalaženja i identificiranja osoba nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Mandat i aktivnosti ICMP-a prošireni su 2003. godine kako bi se organizacija osnažila za globalne aktivnosti i pripremila na reakciju u slučaju nesreća ili drugih uzroka.

Tijekom proteklih 16 godina i kroz pružanje pomoći u gotovo 25 zemalja ICMP je modernizirao i transformirao način na koji međunarodna zajednica reagira na problem nestalih te je značajno unaprijedio težak zadatak definiranja odgovornosti država i drugih vlasti koje se suočavaju sa problemom nestalih, ističe se u priopćenju.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙