FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudbina 14 tisuća nestalih na području bivše Jugoslavije i dalje nepoznata

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. kolovoza 2013.(Hina) - U povodu 30. kolovoza, koji se obilježava kao međunarodni dan nestalih osoba, koordinacija udruga članova obitelji nestalih koje djeluju na području zapadnog Balkana u četvrtak je pozvala vlade da se odlučnije angažiraju na rješavanju pitaja nestalih tijekom ratova vođenih na području bivše Jugoslavije.

U posebnoj izjavi koordinacije objavljenoj u Sarajevu, koju potpisuje Ema Čekić, predsjednica upravnog odbora, ističe se kako i dvadeset godina nakon okončanih ratova sudbina oko 14 tisuća nestalih još uvijek nije riješena.

"Mnoge obitelji više od 20 godina bezuspješno tragaju za svojim najmilijim koji su nestali na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Crne Gore. Članovi regionalne koordinacije, kao predstavnici ovih obitelji bez obzira na nacionalnu pripadnost, apeliraju na tijela vlasti zemalja u regiji da preuzmu obvezu rješavanja sudbina svojih građana", stoji u izjavi koordinacije koja okuplja 16 različitih udruga.

Koordinacija je također zatražila od tijela vlasti Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije da daju potporu inicijativi proglašenja 2014. godine - godinom nestalih osoba te da u toj godini ulože maksimalne napore u rješavanje ovog pitanja.

Ta je inicijativa ranije pokrenuta uz potporu Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) čije je sjedište u Sarajevu.

Od vlasti onih država u susjedstvu koje to još uvijek nisu učinile zatraženo je da daju suglasnost na tekst deklaracije o rješavanju pitanja nestalih osoba na području bivše Jugoslavije.

Kako je pojašnjeno, sama deklaracija sadrži niz globalnih načela koja se mogu primjeniti na proces rješavanja pitanja nestalih i koja, među ostalim, naglašavaju odgovornost državnih institucija u ovom procesu.

Tijekom ratova vođenih na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40 tisuća osoba, od čega se čak 30 tisuća odnosi samo na BiH. Oko 70 posto tih slučajeva je riješeno kroz postupke ekshumacije i identifikacije, no za 14 tisuća osoba još uvijek se traga.

Uz pomoć suvremenih metoda usporedbe uzoraka DNK iz pronađenih ostatataka kostura i krvi živih srodnika nestalih ICMP je uspio identificirati oko 17 tisuća nestalih.

U Bosni i Hercegovini se još uvijek kao nestalo vodi 9.000 osoba, zbog čega je ured posebnog predstavnika Europske unije (EUSR) u BiH i Međunarodno povjerenstvo za nestale (ICMP) pozvali vlasti te zemlje da izgrade zajedničke mehanizme da bi se riješio taj problem.

Prema zajedničkom priopćenju EUSR-a i ICMP-a, rasvijetljena je sudbina više od 22.000 osoba što čini 70 posto ukupnog broja nestalih u ratnim zbivanjima s početka 90-ih godina.

"Iako je Zakon o nestalim osobama izrađen 2004. godine, njegovo neprovođenje negativno je utjecalo na prava nekoliko tisuća članova rodbine nestalih osoba", navodi se u priopćenju.

Pojasnili su da nije uspostavljena središnja evidencija osoba nestalih u sukobima čemu se protive vlasti Republike Srpske.

(Hina) xrmav/xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙