FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tolušić i Štromar na čelu Hrvatske zajednice županija

Autor: mudi
ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Župani Virovitičko-podravske i Varaždinske županije Tomislav Tolušić (HDZ) i Predrag Štromar (HNS) novi su predsjednik i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ), odlučeno je danas na skupštini Zajednice u Zagrebu.

Odluka o izboru bila je jednoglasna, podržale su je sve političke opcije, rekao je Tolušić novinarima nakon sjednice skupštine.

Novo vodstvo najavilo je veću aktivnost Zajednice u javnosti, držeći da različite političke opcije kojima pripadaju neće biti zapreka, nego "vjetar u leđa" nastojanjima da se digne ugled i utjecaj te interesne organizacije koja promiče rad i djelovanje županija.

S obzirom da je jedan u vlasti, a drugi u oporbi, lakše ćemo doći do nekih ministara koji odlučuju o poslovima koji se tiču županija, rekao je Štromar.

Županije su najbitnije institucije u državi, preko njih idu poslovi vezani za školstvo, zdravstvo, promet, komunalnu infrastrukturu, ali i EU fondove, istaknuo je Tolušić.

Ključnim za županije označava desetogodišnje probleme sa nikada dosljedno provedenom decentralizacijom te probleme sa fiskalnom decentralizacijom.

Novo vodstvo Zajednice nada se boljoj suradnji sa hrvatskom Vladom, od koje traži partnerski odnos, poglavito kod izrade zakona koji se tiču županija.

Najavili su kako će zatražiti prijem kod premijera Zorana Milanovića.

Dosadašnji predsjednik Zajednice bio je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

(Hina) xum yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙