FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: ipet
ZAGREB, 9. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je kako priprema neke inicijative koje se temelje na mogućem dogovoru o dvojezičnim natpisima u Vukovaru te smatra da su mogu ostvariti i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, te uvažavanje ratnih trauma. U kratkom intervjuu, objavljenom u današnjem "Jutarnjem listu" predsjednik Josipović rekao je i kako smatra da je, u vezi dvojezičnih natpisa u Vukovaru, nedostajao razgovor koji bi uključio zainteresirane građane i udruge u postupak primjene zakona. Predsjednik je napomenuo kako je tema dvojezičnih natpisa u Vukovaru, "bila jednako vruća prije nekoliko mjeseci kao i danas", te podsjetio da je prije nekoliko mjeseci razgovarao i s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara i predstavnicima srpske zajednice. Dodao je kako mu se tada činilo da je "moguć dogovor o načinu i dinamici provedbe zakona, te mjestima gdje bi se ćirilični natpisi postavili". Odgovarajući na novinarsko pitanje kako zaustaviti pogoršavanje međunacionalnih odnosa u Vukovaru, predsjednik je podsjetio da su "sve stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti", te istaknuo kako "sada, zajedno s drugim institucijama moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena".

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara ističe u sinoćnjem izvješću kako "štiti Vukovar od kaosa, čita namjere onih koji kaos žele i učinit će sve da osigura pobjedu razuma", te da "neće odstupiti ni pod koju cijenu". "Stožer je iznjedrio i javnosti ponudio razumno i zakonski osnovano rješenje protuzakonskog, amoralnog i brutalnog djelovanja vlastodržaca u problemu dvojezičnosti/dvopismenosti - projektom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta", stoji u izvješću. Ističe se kako je Stožer "pronašao i način zajedničkog rada svih koji žele bolju i pravedniju Hrvatsku, a riječ je o "Platformi za bolju Hrvatsku" o kojoj će se, u narednom razdoblju više slušati i čitati". Navodi se kako će se u vezi "Platforme za bolju Hrvatsku" organizirati i javna rasprava u koju će se moći uključiti svi koji žele razmišljati na način "problem definirati-ponuditi rješenje". Dodaje se kako će rješenje koje će dobiti opću podršku branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja, postati trajni cilj oko kojega će ove skupine, ujedinjenim naporom, nastaviti djelovati.

STON - Predstavljanjem pilot projekta zaštite vinogradskog lokaliteta Ponikve, koji govori o dubokoj vezi čovjeka, vina i podneblja, sinoć je u Stonu završio 4. Kinookus Food Film Festival. Gosti večeri bili su vinari iz Ponikava Frano Miloš i Dubravko Vukas, akademik Igor Fisković, dr. Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture i melioracije krša Split, te Antun Kotlar, rukovoditelj podružnice Poljoprivredno savjetodavne službe Dubrovačko-neretvanske županije, Ovogodišnji festival počeo je 4. rujna, a održan je pod nazivom "Sjeme slobode". Središnja tema ovogodišnjega festivala, koji se od početka održava pod generalnim pokroviteljstvom Dubrovačko – neretvanske županije, bila je "Prehrambeni suverenitet". Projekcije filmova o toj temi, audiovizualne radionice, rasprave i susreti s filmskim aktivistima i borcima za prehrambeni suverenitet, nastojale su tijekom festivala 'dijagnosticirati' stupanj prehrambenog suvereniteta Hrvatske.

SPLIT- U prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć u 22,06 sati na brzoj cesti Solin-Klis poginuo je motorist, izvijestila je splitska policija. Na brzoj cesti Solin-Klis sudarili su motor i osobni automobil, a vozač motora preminuo je na mjestu nesreće.

(Hina) xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙