FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: zaštita spomeničke baštine antifašizma

Autor: ivuc
OSIJEK, 10. rujna 2013.(Hina) - Grad Osijek i osječka Udruga antifašističkih boraca i antifašista osnovat će zajedničko povjerenstvo kako bi dogovorili način na koji će se obilježavati važni događaji iz prošlosti koji se odnose na antifašizam, zaključeno je na današnjem sastanku čelnika osječke gradske uprave i te osječke antifašističke udruge.

Gradonačelnik Ivica Vrkić izjavio je, nakon sastanka, da su razgovarali i o tome kako ispraviti nepravde učinjene ideji antifašizma, jer je, rekao je, i u Ustavu Republike Hrvatske antifašizam definiran kao temelj na kojemu je nastala hrvatska država.

"Spremni smo i tako pokazati da je nova gradska uprava otvorena za sve ono što je bilo od posebne vrijednosti za ljude koji žive na ovome području, ali i za hrvatsku državu", poručio je Vrkić.

Predsjednik Udruge Pero Matić rekao je kako je im je jedna od zadaća revizija spomeničke baštine antifašizma u Osječko-baranjskoj županiji, te da bi se u zajedničkom povjerenstvu, uz predstavnike udruge i gradske uprave, trebali biti povjesničari, arhitekti, likovni umjetnici i drugi stručnjaci.

Dodao je kako će jedan od projekata biti i problem spomenika antifašizmu u Perivoju kralja Tomislava, srušenog tijekom Domovinskog rata, rekavši kako Udruga smatra da više ne treba inzistirati na povratku replike spomenika, već na postavljanju spomen-obilježja koje će simbolički objediniti spomeničku baštinu antifašizma.

Matić je istaknuo da im je gradonačelnik Vrkića obećao pomoć u rješavanju, kako je rekao, civilizacijskoga pitanja zaštite antifašističke baštine.

(Hina) xivuc yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙