FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da je ruski prijedlog da se sirijski kemijski arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu "potencijalno pozitivan" razvoj događaja, te je obećao da će prijedlog ozbiljno razmotriti ali ga i uzeti s rezervom. Prijedlog "predstavlja potencijalno pozitivan razvoj događaja. Moram reći da bi bilo nemoguće doći do ove točke.. bez vojne prijetnje čiji je cilj bilo riješiti pitanje pribjegavanja kemijskom oružju u Siriji", rekao je Obama u intervjuu za NBC. Obama je u ponedjeljak dao šest televizijskih intervjua što je, kako ocjenjuje agencija Reuters, dio njegovih pokušaja da dobije zeleno svjetlo Kongresa da poduzme akciju protiv Sirije, kao odgovor na navodni napad kemijskim oružjem 21. kolovoza u kojem je poginulo više od 1.400 ljudi.

WASHINGTON - Američki Senat odgodio je glasovanje predviđeno za srijedu o rezoluciji kojom bi se dopustila uporaba sile u Siriji, objavio je senator Harry Reid nakon ruskog prijedloga o sirijskom kemijskom oružju. "Ne smatram da trebamo što prije glasovati", rekao je šef demokratske većine u Senatu Harry Reid, nekoliko sati nakon što je glasovanje stavio na dnevni red za srijedu. I predsjednik Barack Obama rekao je u intervjuu za ABC da će parlamentarni kalendar biti pomaknut. "Predsjednik mora imati mogućnost popričati sa svih 100 senatora i s 300 milijuna Amerikanaca prije nego to učinimo", rekao je Reid.

ZAGREB - Krvoproliće u Siriji bilo bi najbolje zaustaviti mirnim putem, no ako bude međunarodne intervencije bilo bi najbolje da se bazira na odluci Ujedinjenih naroda, rekao je u ponedjeljak navečer predsjednik Republike Ivo Josipović u televizijskom intervju, u kojemu je komentirao i 'Lex Perković'. U emisiji Hrvatske televizije "Nulta točka" Josipović je osim Sirije komentirao Europski uhidbeni nalog čiju je odredbu o izručenju hrvatskih građana vlada vremenski ograničila netom prije ulaska u Europsku uniju, a Bruxelles opetovano zatražio da takvo ograničenje ukine. Predsjednik ne smatra da je takozvani 'lex Perković' strategija prevare. Pokušaj vlade da na neki način izjednači položaj hrvatskih građana s drugima u Europskoj uniji "ne vidim kao strategiju prevare, a još manje zaštite nekoga", no "očito" to "nije bio način koji bi EU prihvatila", rekao je.

ZAGREB - Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding rekla je kako politikom oko "lex Perkovića" hrvatska vlada radi loše zemlji i njezinu ugledu, prenosi RTL. U razgovoru za RTL u Strasbourgu ona je komentirala "lex Perković" i problem koji zbog toga ima s hrvatskom vladom. "Nažalost, jako mi je žao što to moram reći, Hrvatska, ne hrvatski građani, nego hrvatska vlada, radi jako loše za Hrvatsku i za njezin ugled", rekla je u izjavi za RTL koja je objavljena u ponedjeljak na portalu te televizije. Europska komisija čuvar je ugovora i ako postoji država koja ne poštuje ono što je potpisala i ide protiv riječi, obećanja i protiv zakona, onda je odgovornost Europske komisije da kaže da to tako ne može ići, kazala je Reding.

OSLO - Šefica norveške desnice Erna Solberg proglasila je u ponedjeljak "povijesnu izbornu pobjedu" nakon parlamentarnih izbora na kojima bi mogla dobiti neznatnu većinu u parlamentu u odnosu na odlazeću koaliciju lijevog centra. "Danas su birači svojim glasovima dali povijesnu izbornu pobjedu strankama 'građanskog bloka'", rekla je Solberg pred svojim pristašama. To je izraz koji se koristi za stranke desnice i desnog centra. Dosadašnji premijer Jens Stoltenberg priznao je poraz na parlamentarnim izborima i rekao da će ponuditi svoju ostavku sljedeći mjesec pod uvjetom da bude spremna nova parlamentarna većina. "U skladu s noveškom parlamentarnoj tradicijom, predat ću ostavku svoje vlade nakon predstavljanja budžeta 14. listopada kada bude jasno da postoji parlamentarni temelj za novu vladu", rekao je Stoltenberg.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙