FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 7. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

RIM - Katolici i drugi kršćani, kao i muslimani, budisti, židovi i ateisti pozvani su u subotu da se pridruže Svjetskom danu molitve i posta za mir, a protiv vojnog rješenja sukoba u Siriji. Dan će završiti bdijenjem u Rimu koje će predvoditi papa Franjo koji je pozao milijardu katolika i vjernike svih ostalih religija kao i ateiste da se pridruže tom snažnom apelu za mir i prosvjedu protiv strane vojne intervencije u Siriji. U Hrvatskoj, za mir u Siriji molit će se, među ostalim, i u Svetištu Majke Božje Trsatske, a u Slavonskom Brodu u 19 sati počet će misa bdjenja s procesijom sa svijećama, prenosi IKA. Papinu pozivu za Svjetski dan molitve i posta za mir u Siriji pridružio se i Hrvatski Caritas i pozvao sve koji mogu da i novčanim darom pridonesu ublažavanju neljudskih patnji tisuća Sirijaca. Papin apel prihvaćen je na Bliskom istoku, čiji su inače često podijeljeni patrijarsi složni u zabrinutosti zbog posljedica širenja rata i jačanja islamista. Inicijativu je podržao carigradski patrijarh Bartolomej I. Za mir u regiji u subotu navečer molit će se i u crkvama u Libanonu te u libanonskoj muslimanskoj zajednici. Molitveno bdijenje na Trgu svetog Petra u Rimu počet će u 19 sati.

CANBERRA - Australski premijer i čelnik laburista Kevin Rudd priznao je u subotu poraz na općim izborima i čestitao vođi konzervativne oporbe Tonyju Abbottu na premoćnoj pobjedi, kojom je prekinuta šestogodišnja turbulentna vladavina laburista. Nakon prebrojavanja 80 posto glasova, australsko izborno povjerenstvo objavilo je da je Abbbottova Liberalno-nacionalna koalicija osvojila 81 zastupničko mjesto, a laburisti 54, dok rezultat za 12 mjesta od ukupno 150 još nije poznat. "Znam da su srca laburista u cijeloj zemlji noćas tužna. Kao vaš vođa prihvaćam to kao što mi je dužnost", rekao je Rudd. Rudd, kojeg je stranka odbacila sredinom 2010., vratio se kao premijer potkraj lipnja u pokušaju da se zaustavi velik gubitak potpore stranci za vrijeme Julije Gillard, prve australske premijerke.

VILNIUS - Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali su u subotu "na snažan i jasan odgovor" na kemijske napade 21. kolovoza u Siriji, a čvrste su pretpostavke da ih je počinio sirijski režim, izjavila je šefica europske diplomacije Catherine Ashton u Vilniusu. "Želimo jasan i snažan odgovor", rekla je Ashton na ministarskom sastanku u glavnome gradu Litve u nazočnosti američkog državnog tajnika Johna Kerryja. Pročitala je konačnu izjavu u kojoj ministri 28 članica EU navode kako "čvrste pretpostavke" ukazuju da je sirijski režim odgovoran za napade kemijskim oružjem u kojem su ubijene stotine ljudi u predgrađu Damaska. Više ministara kazalo je da treba pričekati rezultate inspektora UN-a o kemijskom oružju. EU je u subotu pozdravio najavu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da će Pariz pričekati izvješće UN-a o kemijskom oružju prije mogućih udara.

VILNIUS - Američki državni tajnik John Kerry u subotu je u Vilniusu svojim europskim kolegama rekao da Sjedinjene Države ne mogu obećati da će čekati izvješće UN-a o kemijskom oružju u Siriji prije potencijalnih vojnih napada na Damask, prenio je u subotu američki dužnosnik. Kerry je u subotu pokušao uvjeriti EU da podupre zamisao o vojnim udarima na Siriju, neposredno nakon održavanja summita G20 na kojem predsjednik Barack Obama nije uspio dobiti veću potporu za američke planove. Većina od 28 članica, uz izuzetak Francuske i Danske, protiv je vojne akcije.

VILNIUS - Njemačka će potpisati izjavu dijela zemalja iz skupine G20 koje pozivaju na međunarodni odgovor režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada osumnjičenog za korištenje kemijskog oružja, rekao je u subotu u Vilniusu njemački šef diplomacije Guido Westerwelle. Izjavom sročenom u petak na summitu G20 u Sankt Peterburgu, predstavnici Sjedinjenih Država, Australije, Kanade, Francuske, Italije, Japana, Južne Koreje, Saudijske Arabije, Španjolske, Turske i Britanije pozivaju "na snažan međunarodni odgovor na teško kršenje" međunarodnih sporazuma o nekorištenju kemijskog oružja, no ipak ne "pozivaju na vojni odgovor".

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u subotu je u tjednom radijskom obraćanju naciji rekao kako Amerika mora upotrijebiti ograničenu vojnu silu u Siriji kako bi spriječila buduće napade kemijskim oružjem, istaknuvši kako ne želi ulaziti u još jedan skup i dug rat. "Ovo neće biti drugi Irak ili Afganistan", rekao je Obama. "Bilo kakva akcija koju poduzmemo bit će ograničena, i kada je riječ o vremenu i o prostoru, a cilj je spriječiti sirijsku vladu da truje vlastiti narod bojnim otrovima te smanjiti njihovu mogućnost da takvo nešto naprave", kazao je američki predsjednik.

RIGA - Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović govorila je u subotu na forumu "Riga Conference 2013" o odnosu Sjevernoatlantskog saveza i zemalja središnje Azije te istaknula da Afganistan nakon 2014. "neće ostati sam". Grabar Kitarović govorila je u okviru teme o razdoblju nakon 2014., odnosno nakon odlaska međunarodnih borbenih snaga iz Afganistana, kao i o odnosima NATO-a i Europčske unije s regionalnim silama središnje Azije. "Temeljna poruka narodu Afganistana je da nakon 2014. neće ostati sam", jer kao što je poznato, NATO je prešao na politiku "trening, savjet i pomoć", rekla je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Sigurnosni i vanjskopolitički forum "Riga Conference 2013" u petak i subotu održava se u latvijskoj prijestolnici koja osmi put zaredom ugošćuje tu konferenciju, a na njoj sudjeluje tristotinjak osoba iz 33 zemlje, među njima i hrvatski šef vlade Zoran Milanović. Ovogodišnje rasprave fokusirale su se na ekonomske i sigurnosne izazove pred kojima se nalaze EU i NATO, na Istočno partnerstvo i odnose s Rusijom. Dvodnevni događaj organizirali su zajednički Latvijska transatlantska organizacija (LATO) te latvijska ministarstva obrane i vanjskih poslova.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙