FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30

Autor: spuc
ZAGREB, 7. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LONDON - Australska konzervativna oporba predvođena Tonyjem Abbotom gotovo je siguran izborni pobjednik, po prvim izlaznim anketama, objavljenim nakon zatvaranja birališta na istoku zemlje, javlja u subotu BBC. Po jednoj anketi, oporbena Liberalno-nacionalna koalicija dobit će u Predstavničkom domu 97 mjesta od ukupno 150. Po anketi Newspolla, objavljenoj sat prije zatvaranja birališta na istoku zemlje, ta koalicija dobiva 53 posto glasova, a laburisti premijera Kevina Rudda 47 posto. Druga anketa konzervativcima daje 52 posto glasova, a laburistima 48 posto. Pravo glasovanja na izborima ima više od 14 milijuna ljudi. Glasovanje je završeno u Queenslandu, Novom Južnom Walesu, Viktoriji, Tasmaniji i glavnom gradu Canberri. Birališta u Zapadnoj Australiji zatvaraju se kasnije zbog vremenske razlike.

MOGADISHU - U napadu na popularni restoran u glavnom gradu Somalije u subotu je poginulo najmanje 15 osoba, kazao je predstavnik policije na terenu koji je objasnio da je prvo bila detonirana autobomba a potom se bombaš samoubojica raznio u restoranu. "Prvo je ispred restorana eksplodirala autobomba a potom se, nakon što su ljudi pobjegli unutra, u restoranu raznio bombaš samoubojica", rekao je. Eksplozija je potcrtala stalne sigurnosne prijetnje u Mogadishuu unatoč povlačenju militantne islamističke skupine al Shabaab iz grada 2011., pod vojnim pritiskom. Meta napada bio je restoran Village kojeg je otvorio poslovni čovjek povratnik iz inozemstva. U rujnu prošle godine isti je restoran već bio metom napada u kojem je također poginulo 15 osoba.

PNOM PEN - Tisuće prosvjednika okupile su se u subotu u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže, s lotusom u ruci u znak mira, osporavajući rezultate parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila stranka premijera Hun Sena. Sa žutim trakama na kojima se moglo pročitati na kmerskom "moj glas, moj život", približno 20.000 prosvjednika okupilo se u Parku demokracije, tradicionalnom mjestu prosvjeda. Do oporbena prosvjeda dolazi uoči objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora održanih krajem srpnja. Osim u slučaju iznenađenja, trebala bi potvrditi preliminarne rezultate koji pobjedu pripisuju stranci premijera Hun Sena. "Oni koji su ukrali naše glasove neće živjeti sretni", kazao je pred gomilom Sam Rainsy, šef oporbe, nakon molitve u kojoj je pozvao u pomoć "duhove" nekadašnjih kambodžanskih kraljeva kako bi "pravda bila zadovoljena". Oporba traži istragu zloporaba od nezavisnog povjerenstva. Hun Sen, na vlasti 28 godina, izjavio je da će ostati premijer i sastaviti novu vladu makar oporba bojkotirala novi parlament. Kambodžanska Narodna stranka Hun Sena najavila je da će zadržati većinu u parlamentu sa 68 mjesta nasuprot 55 Stranke nacionalnog spasa Kambodže Sama Rainsyja. Njegova stranka odbacila je te rezultate također proglašavajući pobjedu sa 63 od 123 mjesta u parlamentu, čime se Kambodža dovodi do političkog bezizlaza što na međunarodnoj sceni izaziva bojazan od nasilja. Američka diplomacija zatražila je polovicom kolovoza kambodžanski režim i oporbu da mirno riješe svoje sporove.

KAIRO - Glavno tužiteljstvo Egipta nadopunilo je u subotu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Muhameda Mursija, kojeg je svrgnula i uhitila vojska prije dva mjeseca, optuživši ga i za uvredu sudaca dok je bio na vlasti, piše vladin tisak. Prvi šef egipatske države demokratski izabran, kojega vojska drži zatočenog na tajnom mjestu, već je optužen prošlog tjedna za "poticanje na ubojstvo" sedam prosvjednika, ubijenih 5. prosinca 2012. tijekom velikih okupljanja oponenata koji su ga optuživali da želi islamizirati Egipat. Zbog toga mu se mora suditi, još neodređenog datuma, pored četrnaestorice drugih čelnika Muslimanskog bratstva. No, u subotu, jedan je tužitelj vrhovnog suda "optužio Mursija da je uvrijedio suce optuživši 22 njih da su lažirali parlamentarne izbore 2005.", koje je osvojila Nacionalna demokratska stranka bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, izvijestila je vladina novinska agencija Mena. Tada je Muslimansko bratstvo bilo službeno zabranjeno ali se u stvarnosti toleriralo, a njegovi članovi predstavljali su se kao oporbeni kandidati bez titule. Mubarak je svrgnut u veljači 2011. u narodnoj pobuni nakon koje je Muslimansko bratstvo pobijedilo na parlamentarnim izborima 2012.

ISLAMABAD - Pakistan je u subotu najavio oslobađanje sedam Afganistanaca, talibanskih dužnosnika, u vidu pomaganja mirovnom procesu u Afganistanu, susjednoj zemlji, do čega dolazi nekoliko dana nakon posjeta afganistanskog predsjednika Islamabadu. "Kako bi olakšao afganistanski proces pomirenja, Pakistan oslobađa sedam zatočenih talibana", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova. Islamabad je oslobodio 26 talibanskih militanata 2012., dodalo je ministarstvo. Do oslobađanja dolazi nekoliko dana nakon dvodnevnog posjeta afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija Pakistanu kako bi se ondje susreo, po prvi put, s novim premijerom Navazom Šarifom.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙