FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 5. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BEOGRAD

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general-pukovnik Drago Lovrić izjavio je u četvrtak u Beogradu da Srbiju vidi kao temeljni stup regionalne suradnje i najavio da će hrvatska strana srbijanskim kolegama pružiti svu neophodnu pomoć i prenijeti iskustva koja je Hrvatska stekla članstvom u NATO savezu. Lovrić se na početku dvodnevnog posjeta Srbiji sastao sa svojim srbijanskim kolegom Ljubišom Dikovićem, s kojim je razgovarao o vojnoj suradnji dviju država. "Kao članica NATO-a i Europske unije, Hrvatska snažno podupire proces približavanja Srbije europskim integracijama i mi smo spremni podijeliti sva naša znanja i iskustva koja smo stekli", istaknuo je Lovrić.

SANKT PETERBURG

Francuskih ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u četvrtak je, pred početak summita G20 u Sankt Peterburgu, izjavio da bi pregovori o Siriji u prvo vrijeme mogli okupiti "velike igrače" na međunarodnoj sceni, bez nazočnosti predstavnika režima Bašara al-Asada i oporbe, prenose agencije. "Za stol trebaju sjesti veliki igrači. Potom treba odlučiti da li odmah za pregovarački stol okupiti predstavnike Asadove vlade i oporbe. To je pitanje, ali mislim da veliki igrači trebaju međusobno razgovarati", izjavio je Fabius za France 2, nekoliko sati pred početak G20 u Sankt Peterburgu, summita koji će uvelike biti posvećen upravo Siriji. Istovremeno je Kina upozorila da bi vojni udar na Siriju naštetio globalnom gospodarstvu jer bi cijena nafte porasla, ponovivši svoj poziv za političkim rješavanjem građanskog rata. Za međunarodnu mirovnu konferenciju se zalaže i Arapska liga čiji posebni izaslanik Lahdar Brahimi stiže u Sankt Peterburg kako bi u tome bio od pomoći glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

ZAGREB

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u petak i subotu u Vilniusu u Litvi, gdje će se sastati s ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom i predsjednikom parlamenta Vydasom Gedvilasom, a svoj službeni posjet toj zemlji iskoristit će i za sudjelovanje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova (Gymnich) pod predsjedanjem visoke povjerenice Catherine Ashton, u čijem će središtu biti Sirija, doznaje se u četvrtak iz više izvora. Osim susreta s najvišim litavskim dužnosnicima, Pusić će prvog dana posjetiti i Europski institut za ravnopravnost spolova. U subotu bi se Gymnichu mogao pridružiti i američki državni tajnik John Kerry, čija zemlja zagovara ograničeni vojni udar na Siriju. Velika većina europskih zemalja za sada je suzdržana prema vojnoj akciji protiv sirijskog režima.

MOSTAR

Ako BiH propusti posljednji vlak u procesu pridruživanja EU ove jeseni, sljedeći neće doći prije 2015. godine, a zemlja će riskirati da izgubi milijarde eura potpore, rekao je u intervju za Dnevni Avaz od četvrtak veleposlanik Velike Britanije u BiH Nigel Casey pozvavši čelnike na postizanje dogovora o reformama i ukazujući na primjer Hrvatske i njeno korištenje europskih fondova. Za 1. listopada u Bruxellesu je zakazan sastanak čelnika sedam najvećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka u zemlji s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, a do tada bi se trebali dogovoriti o provedbi presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci te o mehanizmu koordinacije, o čemu više godina traju prijepori. To je rok kojega je EU postavila da BiH može podnijeti prijavu za otvaranje pregovora o članstvu.

DAMASK

Napad kemijskim oružjem izveden 21. kolovoza blizu Damaska počinili su pripadnici sirijskog režima, no broj smrtno stradalih u napadu mogao bi biti posljedica pogrešno dozirane količine sarina, prenosi Der Spiegel pozivajući se na njemačke tajne službe. Na internetskim stranicama njemačkog tjednika izneseni su tajni podaci koje je šef njemačkih tajnih službi (BND), Gerhard Schindler iznio parlamentarnim zastupnicima. U njima se napad pripisuje snagama sirijske vlade unatoč tomu što još nema konačnih dokaza. Po BND-u, jedino stručnjaci Asadova režima raspolažu supstancijama poput sarina i u stanju su ga upotrijebiti u malim raketama kalibra 107 mm. Pobunjenici ne bi bili u stanju počiniti takve napade, rekao je Schindler parlamentarcima, prenosi Der Spiegel.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙