FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 7. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

TUNIS - Deseci tisuća Tunižana izašli su u utorak na ulice glavnoga grada Tunisa na najvećem protuvladinom prosvjedu u protekla dva tjedna, otkako politička kriza potresa tu zemlju. Sekularna oporba pokušava srušiti islamističku vladu i raspustiti prijelaznu Ustavotvornu skupštinu, koja bi za samo nekoliko tjedana trebala dovršiti nacrt ustava i novi izborni zakon. Tunis se proteklih dana suočava s najtežom političkom krizom otkako je u siječnju 2011. svrgnut autokratski predsjednik Zine el-Abidine Ben Ali, a nestabilnost u zemlji dodatno zaoštravaju napadi koje se pripisuje džihadistima i drugim militantnim snagama.

WASHINGTON - Inauguracija iranskog predsjednika Hasana Rohanija prilika je za tu zemlju da brzo riješi zabrinutosti oko njezinog nuklearnog programa, no Sjedinjene Države žele vidjeti djela Teherana, poručio je u utorak State Department. Inauguracija Rohanija, koji je prisegu položio u nedjelju, "predstavlja priliku za Iran da brzo djeluje kako bi riješio duboke zabrinutosti međunarodnu zajednicu glede njegovog nuklearnog programa", rekla je glasnogovornica State Departmneta Jen Psaki. Dodala je, međutim, "da ima koraka koje moraju poduzeti kako bi ispunili svoje međunarodne obveze i našli mirno rješenje pitanja, a inicijativa je na njima".

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske gospodarske komore (GZS) Samo Hribar Milič najavio je u utorak zaoštravanje dijaloga udruga poslodavaca s vladom, od koje očekuju brže reforme i smanjenje javne potrošnje. "Trenutačna gospodarska politika ove države ne ide pravim smjerom i ne daje rezultate", rekao je Milič na javnoj tribini u Ljubljani, na kojoj su predstavnici udruga poslodavaca od vlade zatražili brzo djelovanje kako bi se provele potrebne reforme i došlo do gospodarskog opravka. Slovenija ne može izaći iz sadašnje krize bez reformi i mjera štednje kako bi se smanjila javna potrošnja, te poticali još uvijek vitalni gospodarski sektori, osobito izvoz, rekao je Milič. Ustvrdio je da je u Sloveniji u zadnje četiri godine izgubljeno 90.000 radnih mjesta, dok poslodavci negoduju da se porezi i dalje povećavaju.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙