FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: udruge HVO-a protiv nadzora evidencije branitelja FBiH

Autor: zkre
MOSTAR, 21. kolovoza 2013. (Hina) - Koordinacija braniteljskih udruga Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) iz Domovinskog rata u BiH zatražila je da se federalnom ministarstvu branitelja onemogući pristup evidenciji o ratnome putu hrvatskih branitelja tvrdeći da provodi kriminalizaciju hrvatskih branitelja, objavili su u srijedu mediji u Mostaru.

Iz koordinacije hrvatskih udruga Domovinskog rata ističu da su uredi za evidenciju bili izloženi mnogim zloporabama i nezakonitim radnjama federalnog ministarstva za pitanja branitelja koji je, smatraju, nezakonito ukinuo prava brojnim hrvatskim braniteljima u BiH putem revizije. Pri tome su zatražili da evidencije bivših pripadnika HVO-a budu isključivo u nadležnosti županija te da se donese jedinstveni zakon o tome tko može pristupiti dokumentaciji o ratnome putu branitelja.

“Želimo iznijeti jasan stav da sve braniteljske evidencije trebaju biti na županijskoj razini sve dok se ne donese Ustav BiH koji će jamčiti punu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda, te ravnopravnost hrvatske komponente HVO-a s komponentom Armije BiH, koje su ravnopravno činile oružane snage BiH", navodi koordinacija hrvatskih udruga Domovinskog rata u BiH.

Prošloga tjedna Ustavni sud Federacije BiH je poništio uredbu federalnih vlasti o radu ureda za evidenciju branitelja iz Domovinskog rata koji je zadužen za evidenciju podataka o ratnom putu branitelja iz Domovinskog rata te izdavanje odgovarajućih uvjerenja putem kojih branitelji mogu ostvarivati svoja prava.

Hrvatske braniteljske udruge tvrde da se tijekom dosadašnjeg rada federalno ministarstvo za pitanja branitelja pokazalo kao jednonacionalno ministarstvo, koje ne dopušta nikakve mehanizme zaštite hrvatskih branitelja te "sustavno proizvodi kriminalizaciju hrvatske komponente" i neravnomjerno raspoređuje proračunska sredstva na štetu hrvatskih branitelja.

Hrvatske udruge u nekoliko su navrata optuživale ministarstvo branitelja u Federaciji BiH i njezina ministra Zukana Heleza da provodi reviziju branitelja na štetu hrvatskih branitelja iz Hrvatskoga vijeća obrane te da istodobno štiti bošnjačke pripadnike Armije BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙