FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krajišnik se vratio na Pale

Autor: mtau
SARAJEVO, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Haški osuđenik Momčilo Krajišnik, nekadašnji visoki srpski dužnosnik tijekom rata u BiH koji je u petak pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji nakon odsluženja dvije trećine kazne, pozvao je više tisuća okupljenih Srba u mjestu Pale kod Sarajeva da čuvaju svoju republiku ali i da se ispričaju za počinjene zločine.

Na velikome skupu na Palama, gdje se u organizaciji Srpske demokratske stranke okupilo više tisuća Srba s istaknutom četničkom ikonografijom, Krajišnik je pozvao na međusobno pomirenje među narodima. "Pružimo ruku svakome tko želi pomirenje. Kome smo mi učinili zlo moramo se ispričati", istaknuo je ratni predsjednik Skupštine Republike Srpske i prvi poslijeratni srpski član BiH Predsjedništva.

Dodao je da je Republika Srpska najveće srpsko ostvarenje te je pozvao političare i narod na zajedništvo u njezinu očuvanju. "Velika je stvar čuvati državu. Bez države sve je ništa. S državom je i ništa sve. Tko ima državu ima perspektivu", rekao je.

Veliki broj okupljenih prekidali su Krajišnika u govoru, uzvikujući "Momo Srbine", a nosili su transparente "Krajišnik sin srpskog naroda", "Stop haškom teroru", "Dobrodošao".

Ranije tijekom dana Krajišnik je u izjavi za novinare izrazio čuđenje što mu se organizira doček, budući je on, kako je rekao, "ratni zločinac". "Ne znam zašto je doček organiziran, ja sam, ipak, ratni zločinac. Tek u revizijskom postupku moram dokazati istinu", rekao je Krajišnik okupljenim novinarima u Banja Luci gdje je stigao helikopterom iz Beograda.

Ranije je zrakoplovom iz Velike Britanije doputovao u glavni grad Srbije gdje su ga dočekali samo članovi njegove obitelji.

Radiotelevizija Republike Srpske uživo je prenosila doček Momčila Krajišnika, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je tijekom dana rekao da je on u Haagu osuđen zbog stvorenog stereotipa o Srbima kao "lošim momcima".

Istodobno, Sarajevo je u petak osvanulo oblijepljeno porukama da je Momčilo Krajišnik ratni zločinac.

(Hina) xzkre ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙