FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

CETINJE

Sva otvorena pitanja među zemljama bivše Jugoslavije treba rješavati "ubrzanim tempom", a ne ostavljati ih političarima idućih generacija, rekao je u utorak na Cetinju hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s crnogorskim kolegom po dužnosti Filipom Vujanovićem. "Otvorena pitanja koja baštinimo iz bivše zajedničke države treba rješavati ubrzanim tempom. Ta pitanja, ne samo između naših dviju zemalja, nego i svih zemalja u regiji, ne treba ostavljati idućoj generaciji političara", rekao je Josipović koji posjetom Crnoj Gori počinje četverodnevnu balkansku turneju tijekom koje će posjetiti i Makedoniju te Kosovo. Pitanje hrvatsko-crnogorske granice na Prevlaci jedno je od otvorenih pitanja, ali dvojica predsjednika slažu se kako nije riječ "o vrućem političkom pitanju" koje bi narušilo odnose dviju zemalja, već o njemu raspravljaju međuvladina povjerenstva.

JERUZALEM

Izraelsko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da su rakete na istočnom Sredozemlju koje se registrirali ruski radari ispalile izraelske snage testirajući proturaketni sustav, a ratna mornarica Sjedinjenih Država, čije su snage također prisutne na tom području, objavila je da s njenih brodova nije ispaljena niti jedna raketa, prenose agencije. Izrael je rekao da je u utorak ujutro ispalio rakete u okviru testiranja proturaketnog sustava. Ranije je izraelsko ministarstvo obrane je reklo da nema podataka o lansiranju raketa u Sredozemlju, izvijestila je agencija Reuters. Ispitivanje raketa koje su zajednički proveli Izrael i SAD "provedeno je iz jedne zrakoplovne baze u središnjem dijelu Izraela", reklo je izraelsko ministarstvo, prenose mediji.

BRUXELLES

Europska komisija nema komentara na događaje u Vukovaru, gdje su prosvjednici skinuli ploče s dvojezičnim natpisima, jer to pitanje spada u nacionalna zakonodavstva, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Dennis Abbott. "Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Europske unije, to je upisano u europske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane europskima zakonima", rekao je Abbott, glasnogovornik povjerenice Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost. Na primjedbu novinara da bi Komisija u ovom slučaju uputila oštru izjavu da je Hrvatska zemlja kandidatkinja, a ne punopravna članica, glasnogovornica Komisija Pia Ahrenkilde Hansen je rekla da je to hipotetsko pitanja na koje nema komentara.

BLED

Hrvatska treba, mora i može provoditi svoje zakone i standarde ljudskih i građanskih prava koje želi promovirati, izjavila je u utorak na Bledu potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić komentirajući događaje u Vukovaru izazvane postavljanjem dvojezičnih natpisa. "Treba zadržati mirnoću i hladnu glavu. Budućnost Vukovara kao hrvatskog i europskog grada je upravo u njegovoj tradiciji, multikulturalnosti, multietničnosti i ako ijedan grad u Europi u ovom trenutku treba tu svoju tradiciju, i ako treba taj iskorak prema budućnosti, onda je to Vukovar", naglasila je Pusić, dodavši da hrvatska vlada mora čvrsto ostati na poziciji koja Vukovaru, zemlji i regiji daje pravu šansu za budućnost.

BLED

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova susrela se na Bledu sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Phillipom Reekerom s kojim je razgovarala o stanju u regiji i perspektivama daljnjeg proširenja, pri čemu je naglašeno kako su proces euroatlantskih integracija te reforme koje se provode ključ stabilnosti i sigurnosti regije. Ministrica Pusić danas sudjeluje na Bledskom strateškom forumu gdje će popodne biti glavna govornica na panelu "EU i zapadni Balkan, što nakon Hrvatske?". Pusić je na marginama konferencije razgovarala i s kanadskom državnom ministricom za vanjske i konzularne poslove Lynne Yelich. Tema su bili bilateralni hrvatsko-kanadski odnosi koji su vrlo dobri, te važnost koju Kanada ima za Hrvatsku radi velikog broja Hrvata koji tamo žive.

KAIRO

U raketnom napadu na Sinajskom poluotoku ubijeno je 15 militanata, izvijestila je egipatska državna televizija u utorak nakon što su svjedoci javili da su helikopteri egipatske vojske napali uporište islamističkih militanata na tom području. Televizijska postaja u kratkom izvješću nije navela dodatne pojedinosti. Vojni helikopteri su gađali dva sela južno od Sheikh Zuweida, grada blizu granice s Izraleom i Pojasom Gaze. Izvor iz vojske je rekao da se na terenu odvijaju kopnene operacije uz podršku zračnih snaga ali nije naveo pojedinosti jer je operacija još u tijeku.

MOSTAR

Stotinjak rudara skoro 24 sata štrajkaju zatvoreni u jami Rudnika mrkog ugljena (RMU) Đurđevik koji se nalazi nedaleko Tuzle tražeći smjenu uprave, povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada, izvijestili su u utorak mediji u BiH. Rudari su se, unatoč upozorenjima da se radi o po zdravlje iznimno opasnom poduhvatu, zablokirali na 250 metara ispod zemlje i odbijaju izaći dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi. Radnici traže smjenu cjelokupne uprave, zajamčene najniže plaće od 910 maraka (oko 460 eura) te poboljšanje uvjeta rada. Štrajk je iniciran nakon što je uprava, koja je duže vremena pregovarala s predstavnicima sindikata oko ispunjenja zahtjeva, zaposlila novoga tajnika poduzeća.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙