FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

CETINJE - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u utorak u Cetinje u kojem sastankom s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem počinje četverodnevnu balkansku turneju tijekom koje će prvi put službeno posjetiti i Kosovo. Hrvatski će predsjednik u utorak iz Cetinja otići u Podgoricu na razgovore s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i predsjednikom vlade Milom Đukanovićem. Do subote će Josipović posjetiti Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo i u razgovorima s najvišim dužnosnicima tih zemalja potvrditi hrvatsku potporu proširenju Europske unije na cijelu jugoistočnu Europu, a očekuju se i razgovori o nastavku gospodarske suradnje.

SUBOTICA - Razredi u Vojvodini u kojima se nastava održava na hrvatskom jeziku brojniji su od ponedjeljka, kada je i u Srbiji počela školska godina, za 28 prvašića, no srbijanska državna tijela ni nakon 12 godina od uvođenja hrvatskog jezika u škole nisu riješila problem školskih udžbenika. "Ovome broju prvašića treba pridodati i 38 učenika koji će se u dvije subotičke srednje škole školovati na hrvatskom jeziku. Sve skupa, redovitu nastavu na hrvatskom jeziku pohađa oko 400 učenika", izjavila je članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) u Srbiji Anđela Horvat. Ona dodaje kako bi nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini vjerojatno imala daleko više učenika da državna tijela Srbije osiguravaju školske udžbenike, kao i ostaloj djeci koja nastavu na prate na srpskom ili jezicima drugih nacionalnih manjina. U HNV-u ističu kako je od 41 naslova srbijansko ministarstvo obrazovanja tiskalo je i podijelilo učenicima hrvatskih odjela u osnovnim školama svega četiri naslova udžbenika za hrvatski jezik za učenike nižih razreda osnovne škole.

MOSTAR - Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predložio je donošenje posebne rezolucije u kojoj bi se od građana u BiH zatražilo da ne sudjeluju u oružanim sukobima na području drugih država, u trenutku dok mediji prenose izvješća o tome da se više desetina muslimanskih dragovoljaca iz BiH i regije bori protiv režima Bašara al-Asada. Kako su u utorak objavili tiskani mediji u BiH, Kebo je inicijativu uputio Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH navodeći da se time krše međunarodni ugovori.Po prijedlogu rezolucije potpredsjednika FBiH, građani se pozivaju da ne sudjeluju u nekom "zajedničkom planu ili uroti za izvršenje zločina ili teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava" na teritoriju druge države.

BRUXELLES - Povećanje broja izbjeglica iz Sirije koji sad iznosi dva milijuna, prema UNHCR-u, "jezivo je" a moglo bi potrajati s obzirom na sve veće nasilje, izjavila je u utorak Europska povjerenica zadužena za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva. "Broj izbjeglica koje su pobjegle od rata prema susjednim zemljama dosegao je jezivu brojku od dva milijuna. Više od polovice su djeca", izjavila je Kristalina Georgieva u priopćenju nakon objavljivanja najnovijih brojki Visokog povjerenstva za izbjeglice UN-a. EU najviše financijski pridonosi programima humanitarne pomoći u krizi (medicinska podrška, pomoć u hrani, vodi, skloništima...). Osigurao je 515 milijuna eura za pomoć žrtvama u Siriji i susjednim zemljama od kraja 2011.

MOSKVA - Rusija je u utorak ujutro registrirala lansiranje dvaju balističkih projektila u Sredozemnom moru, objavilo je ministarstvo obrane u Moskvi koje prati stanje zbog moguće vojne intervencije Zapada na Siriju. "Lansiranje projektila zabilježili su radari u Armaviru, na jugu Rusije", stoji u priopćenju ministarstva. Prema istom izvoru, projektili su lansirani iz "središnjeg dijela Mediterana prema istočnoj obali", dodavši da je o ispaljivanju balističkih projektila obaviješten predsjednik Vladimir Putin, ujedno i vrhovnizapovjednik ruskih oružanih snaga. Ruska agencija RIA novosti javila je da su projektili pali u more. Izraelsko ministarstvo obrane je reklo da nema podataka o lansiranju raketa u Sredozemlju a isto su javili i sirijski vladini izvori koje prenosi libanonska TV.

KAIRO - Egipatski sud naložio je u utorak definitivno zatvaranje četiriju televizijskih postaja, uključujući egipatski ogranak Al Jazeere i kanal Muslimanskog bratstva. Osim kanala "Al Jazeera Mubasher Misr" i "Ahrar 25" zatvoreni su i islamistički kanali "Al Quds" i "Al Yarmouk". Egipatske vlasti i lokalni mediji optužuju Al Jazeeru da je pristrano pratila događaje nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija 3. srpnja. Vlasti za to optužuju i sve strane medije. U ponedjeljak je zatvoren islamistički kanal "Al Hafez" zbog ugrožavanja nacionalnog jedinstva i poticanja na mržnju prema kršćanima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙