FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodstvo hrvatske manjine bojkotiralo svečanost Dana Subotice

Autor: jsta
SUBOTICA, 1. rujna 2013. (Hina) - Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini nije sudjelovalo u nedjelju na proslavi Dana grada Subotice, prvi put od sredine devedesetih kada se slavi taj datum – 1. rujna.

Predvođeni predsjednikom Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV) Slavenom Bačićem dužnosnici i gradski vijećnici hrvatske manjine bojkotirali su svečanu sjednicu Skupštine grada zbog neusvajanja odluke o dodjeli gradskoga priznanja „Počasni građanin“ Naci Zeliću, kojega su za to zvanje predložile hrvatske institucije i organizacije u Subotici.

U otvorenom pismu čelnicima grada Bačić je istaknuo da je problematično i bolno što je inicijativa odbačena na temelju grubih neistina o Zeliću, te njegove hrvatsko-bunjevačke nacionalne pripadnosti.

Grad Subotica svake godine dodjeljuje gradska priznanja „Počasni građanin“ i Pro Urbe kandidatima koje predlažu pojedinci, gradske institucije i organizacije, te srpska, hrvatska i mađarska zajednica u Subotici.

Hrvatska manjina je preložila da se ovogodišnje priznanje „Počasni građanin“ dodjeli poznatom hrvatskom pravniku, publicistu i diplomatu Naci Zeliću, koji je rođen u Subotici, a danas kao umirovljenik živi u Zagrebu.

Međutim na dvije sjednice gradske skupštine, tijekom lipnja i srpnja, nije bilo dovoljno glasova da se odluka usvoji i to uglavnom na temelju argumenata vijećnika Srpske napredne stranke i pripadnika zajednice Bunjevaca koji negiraju svoje hrvatsko podrijetlo.

Za njih je naime bilo sporno što se Zelić zalagao za očuvanje imena i tradicije bunjevačkih Hrvata u Vojvodini, kao i zato što je navodno zbog tih aktivnosti bio osuđivan tijekom 70-tih.

Po tvrdnjama vijećnika SNS-a i članova bunjevačkih organizacija formulacijom „bunjevački Hrvati“ negira se postojanje bunjevačke nacionalne zajednice koja za sebe kaže da nije hrvatske pripadnosti.

Vodstvo hrvatske zajednice ističe kako se napadi na Zelića temelje na grubim neistinama, te da argumentacija vijećnika SNS-a i bunjevačke zajednice „predstavlja izrugivanje svemu što je Subotica počela stjecati 1.rujna 1779. kada je ovaj grad svečano proglašen slobodnim kraljevskim gradom“.

Slaven Bačić je naveo kako iza takvih nastupa stoje zastupnici snaga iz ratnih devedesetih, srpski dragovoljci u ratu protiv Hrvatske, i vijećnici „koji su se otvoreno protivili svemu što ima hrvatski predznak“.

(Hina) xjsta ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙