FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNV: Ugroženost hrvatskog radio i TV programa na RT Vojvodine

Autor: jsta
SUBOTICA, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji upozorilo je u utorak da je zbog teškog financijskog stanja Radio televizije Vojvodine (RTV) doveden u pitanje radijski i televizijski program na hrvatskom jeziku, kao i na jezicima ostalih nacionalnih manjina u Vojvodini.

U povodu špekulacija u javnosti da će RTV od 1. rujna prekinuti emitiranje programa, HNV je u priopćenju konstatirao da je "situacija u kojoj se nalazi pokrajinski medijski servis i nebriga za isti u najmanju ruku sramotna za zemlju koja ističe multikulturalizam i multinacionalnost kao jedan od glavnih aduta na europskom putu Srbije".

RTV je regionalni medijski servis Vojvodine čiji je rad doveden u pitanje odlukom srbijanske vlade da ukine televizijsku pretplatu koju su građani do sada plaćali uz račun za električnu energiju. Iz te pretplate financirali su se Radio televizija Srbije i RTV.

Premda je odluka o ukidanju pretplate objavljena prije nekoliko mjeseci još uvijek nije donesen propis koji predviđa financiranje javnih medijskih servisa iz državnoga proračuna, zbog čega RTV više mjeseci funkcionira na ivici bankrota.

I dok s jedne strane uskraćuje bilo kakvu pomoć RTV-u srbijanska vlast je počela isplatu dotacije RTS-u u iznosu od oko 2 milijuna eura mjesečno.

"Što se krije iza ovakve poruke Beograda i tko stoji iza prešutnog dogovora Vlade Srbije i RTS-a o mjesečnom 'pomaganju' od blizu 2 milijuna eura. Je li ovo samo još jedan u nizu koraka ka tihom gašenju autonomije Vojvodine?", postavila je pitanje javnosti udruga Europski pokret iz Novoga Sada.

Po ocjeni predsjednika Mađarskog nacionalnog vijeća Tamasa Korhecza do loše situacije u RTV-u doveo je niz pogrešnih političkih odluka vrha republičke vlasti.

"Smatram da oni koji su doveli do ove situacije trebaju preuzeti odgovornost, a to je predsjednik republike, premijer i njegov zamjenik. I RTV bi trebao dobivati pomoć, dok se ne krene s financiranjem iz proračuna, a republička vlada bi trebala isplatiti i zaostale dugove RTV-a, jer nije Pokrajina dovela do ovog stanja", upozorio je Korhecz.

RTV pored srpskog jezika, građane pokrajine informira i na devet jezika nacionalnih zajednica i time omogućava informiranje na njihovu materinjem jeziku, što je ustavom zajamčeno pravo u Srbiji.

RTV emitira i radijski i televizijski program na hrvatskom jeziku, koju priprema šestočlana redakcija.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙