FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvodina: Traktorima na prosvjednu vožnju do Beograda

Autor: jsta
SUBOTICA, 28. kolovoza 2013. (Hina) - Vojvođanski poljoprivrednici nezadovoljni ovogodišnjom cijenom žita i uljarica kao i uvjetima otkupa krenuli su traktorima u prosvjednu vožnju ka Beogradu, a dio njih blokirao je tvornice i otkupljivače u Subotici, Pančevu, Zrenjaninu.

Policija je međutim zaustavila kolonu nekoliko desetina traktora kojima su poljoprivrednici željeli doći pred srbijansku vladu kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom države prema ovog grani gospodarstva.

"Poljoprivrednici Vojvodine danas iskazuju nezadovoljstvo politikom cijena i uvjetima privređivanja. Ne možemo dopustiti da radimo na svoju štetu, jer otkupne cijene naših proizvoda ne mogu pokriti ni naše osnovne troškove", izjavio je predsjetelj Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Subotice Miroslav Kiš predvodeći prosvjednu kolonu traktora kod poduzeća za proizvodnju brašna, kruha i tjestenine "Fidelinka" u Subotici.

On je rekao da poljoprivrednici u ovoj fazi prosvjeda ne žele blokirati prometnice već samo laganom vožnjom oko otkupljivača i pred sjedištem vlade upozoriti na teško stanje u poljoprivredi.

Inicijativni odbor nezadovoljnih poljoprivrednika ranije je priopćio da traži da otkupne cijene ratarskih kultura i uljarica u Srbiji budu kao u regiji, točnije u Budimpešti, a da otkupna cijena za suncokret bude 45 dinara (oko 3 kune) za kilogram.

Zahtijevaju i rješavanje problema na tržištu, na kojem su, kako tvrde, na djelu monopoli, karteli i dogovori otkupljivača-uljara o otkupnim cijenama.

Zbog sličnih zahtjeva poljoprivrednici Vojvodine posljednji put su prosvjedovali u ožujku prošle godine.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙