FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

JERUZALEM

Izraelski i palestinski pregovarači koji su se okupili u srijedu navečer u Jeruzalemu dogovorili su se da se ponovno sastanu sljedećih dana radi nastavka razgovora, objavili su u četvrtak izraelski mediji. Pregovori koji su trajali pet sati u jeruzalemskom hotelu odvijali su se u potpunoj diskreciji. Kao što su se dogovorili, sudionici nisu dali nikakvu izjavu niti su izdali ikakvo priopćenje. Prije sastanka privatna tv postaja "10" objavila je da će "dvije stranke pokušati zaključiti rasprave o okviru pregovora kako bi se počeli baviti ključnim pitanjima na sljedećem sastanku predviđenom u Jerihonu" na Zapadnoj obali.

MUMBAI

Indijski ronioci i tehničari nastoje u četvrtak izvaditi na površinu podmornicu koja je potonula prethodnog dana nakon eksplozije u Mumbaiju, iako ostaje malo nade da se pronađu preživjeli među 18 mornara koji su se nalazili u podmornici u trenutku nesreće. Ronioci su uspjeli podignuti glavna vrata na palubi a radnici su ispumpavali vodu kako bi mogli na površinu izvući plovilo koje leži na osam metara dubine, objavile su vlasti. INS Sindhurakshak, vojna podmornica na dizel i električni pogon, nalazila se u pristaništu brodogradilišta u Mumbaiju kad ju je potresla snažna eksplozija u noći s utorka na srijedu. Osamnaest mornara nalazilo se u unutrašnjosti a mornarica je u srijedu navečer objavila da nema znakova života.

SUBOTICA

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) pozdravio je u četvrtak što je Hrvatska nastavila financijski podupirati Hrvate u Vojvodini no drži velikim propustom to što o natječaju hrvatske udruge nisu službeno obaviještene, niti je to u hrvatskim medijima objavljeno, kao i to što će novac korisnicima biti dodijeljen tek u drugoj polovici 2013. godine. U priopćenju ZKVH, koje je objavljeno na njihovim internetskim stranicima, navodi se da je godišnja financijska potpora Hrvatske "znala biti od ključne važnosti u zaštiti nekoga prava, pa i onih u području kulture, te ostvarenju određenih interesa ili realizaciji aktivnosti" četrdesetak hrvatskih udruga u Vojvodini i Srbiji. Međutim, Zavod ukazuje da "niti jedna hrvatska institucija i organizacija u Vojvodini, pa ni ZKVH, nije službeno obaviještena o raspisivanju natječaja ni od strane Državnoga ureda ni od strane diplomatskih predstavništava Hrvatske u Srbiji, a niti je natječaj dostavljen ili objavljen u ovdašnjim hrvatskim glasilima".

MOSTAR

Devet građevinskih tvrtki, među kojima su tri hrvatske, dostavile su ponude za izgradnju cestovnog tunela u središnjem dijelu BiH na natječaju poduzeća Cesta Federacije BiH. Kako su u četvrtak prenijeli tiskani mediji, među ponuđačima su Hidroelektra niskogradnja, Skladgradnja i Viadukt, za izgradnju 902 metara dugog tunela koji bi trebao bolje povezati središnji dio zemlje na magistralnoj prometnici M-18. Na međunarodni natječaj ponude su dostavile i dvije bosanskohercegovačke kompanije, te po jedna grčka, austrijska, kineska i češka građevinska tvrtka. Kako navode mediji, posebno povjerenstvo Cesta Federacije BiH će pregledati i ocijeniti koja je od pristiglih ponuda financijski najpovoljnija te udovoljava tehničkim uvjetima.

ZAGREB

Šangajska lista - akademsko rangiranje 500 najboljih sveučilišta u svijetu (ARWU) koje od 2003. provodi Centar za prestižna sveučilišta pri sveučilištu Jiao Tong u Šangaju i ove je godine potvrdila prevlast američkih sveučilišta, a na tom se popisu našlo i Sveučilište u Zagrebu koje se nalazi u skupini od 401. i 500. mjesta, doznaje se u četvrtak s internetske stranice www.shanghairanking.com. Među prvih deset nalazi se osam američkih i dva britanska sveučilišta, a kao prvi je rangiran Harvard pa Stanford, Berkeley, MIT, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago i Oxford. Među prvih 20 čak je 17 američkih sveučilišta, a što se tiče kontinentalne Europe najbolje rangirano sveučilište je ETH Zuerich koje je na listi ARWU-a zauzelo 20. mjesto. U kriterije rangiranja spadaju znanstveni i istraživački radovi, utjecaj na znanost, citiranost radova, utjecaj sveučilišta u regiji. U cilju "transparentnosti" u odabiru sveučilišnih studija, Europska unija je odlučila ove godine provesti vlastito rangiranje prvih 700 sveučilišta u svijetu pod nazivom U-Multirank prema širim kriterijima. Objava najboljih po tim kriterijima se očekuje u proljeće 2014. godine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙