FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija mora primjeniti bolne financijske mjere - budući ministar

Autor: vili
BEOGRAD, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Budući srbijanski ministar financija Lazar Krstić upozorio je u intervjuu da Srbija mora primjeniti i provesti nepopularne i bolne ekonomske mjere, počevši od ograničenja troškova korisnika državnog proračuna do restriktivnog rezanja suvišnih proračunskih poticaja koji opterećuju državnu blagajnu.

Krstić (29), diplomac prestižnog američkog sveučilišta Yale i suradnik konzultantske tvrtke McKinsey iz New Yorka, potvrdio je za Radioteleviziju Srbije (RTS) kako dolazi u vladu na poziv srbijanskog vicepremijera i vođe Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, istaknuvši da za mjere koje planira provesti očekuje punu potporu vlade.

"Jednostavno, mi smo u situaciji kao bolesnik koji 20 godina nije išao kod zubara. I naravno, nećemo kod zubara, jer to boli, ali da bi nam bilo bolje, mi to moramo napraviti. To je jednostavno situacija u kojoj se nalazimo. Bit će tu otpora", rekao je Krstić u intervjuu za RTS.

Najavljujući oštre mjere u sređivanju državnih financija, Krstić je istaknuo da "Srbija mora stezati remen" i da će zato "provesti i neke mjere koje neće biti popularne", ali da bi prvi rezultati mogli vrlo brzo biti vidljivi.

Na popisu obveza i namjera Krstić je istaknuo realiziranje novog rebalansa proračuna i usporedo s tim izradu državnog proračuna za 2014. godinu uz primjenu streteških reformi, te potencijalni preustroj i poreznog sustava.

"Radit će se po nekoliko frontova, najprije slijedi povećanje proračunskih prihoda... Na rashodnoj strani ćemo jednostavno morati ograničiti troškove proračunskih korisnika i subvencije za javna poduzeća koje su ogroman izdatak u proračunu", najavio je Krstić, istaknuvši da se ništa neće raditi ishitreno, ali i da "neće biti izuzetaka jer će biti primjenjeno načelo koje će svi morati poštivati".

Krstić vjeruje da postoji volja i potpora za zaokret u srpskom gospodarstvu i financijama i da će imati potporu cijele vlade.

"Nakon nekoliko razgovora s Vučićem, ali i s drugim članovima vlade, uvjeren sam da politička volja postoji, da smo došli do trenutka kad spoznajemo da je ovo posljednji vlak", istaknuo je Krstić za RTS.

Lazar Krstić je rođen u Nišu, bio je stipendist sveučilišta Yale s čijom diplomom se zaposlio u međunarodnoj kunzultantskoj tvrtki McKinsey iz New Yorka. Iako ima tek 29 godina dosadašnja karijera mu je besprijekorna, a u ranijim intervjuima najavio je da bi se rado vratio u Srbiju, čak i za mnogo manju plaću nego što je ima u Americi.

Govorio je, naime, da bi prije u Srbiji radio za 6000 eura nego u Americi za 60.000.

Kristićevo imenovanje za novog ministra financija se zasad ničim ne dovodi u pitanje, a postane li šef ovog resora bit će najmlađi ministar financija u svim dosadašnjim vladama u Beogradu.

Inače, najavljena rekonstrukcija vlade Srbije o kojoj se govori nekoliko mjeseci unazad trebala bi biti okončana idućeg tjedna dokad će se znati sva kadrovska rješenja koja su usuglasili socijalisti premijera Ivice Dačića i naprednjaci vicepremijera Aleksandra Vučića.

(Hina) xvil ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙