FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski predsjednik u posjetu Kini

Autor: vili
BEOGRAD, 25. kolovoza 2013. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić započeo je u nedjelju službeni posjet Kini, gdje će u naredna četiri dana razgovarati s kineskim državnim vrhom, te posjetiti financijske i gospodarske centre i susresti se s poslovnim ljudima, izvjestila je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Prema procjenama koje navodi agencija Tanjug, posjet predsjednika Srbije imat će i povijesni i strateški značaj, a razgovori i susreti bit će posvećeni jačanju strateškog partnerstva s Kinom, napretku u realiziranju započetih investicijskih projekata, te poticanju novih oblika suradnje i ulaganja Kine u srbijansko gospodarstvo.

Nikolić će se u ponedjeljak sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, premijerom Lijem Keqiangom, te predsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom, a dan kasnije nastaviti posjet susretima s istaknutim kineskim gospodarstvenicima i sudjelovati u radu Investicijskog foruma na kojemu će biti predstavljene mogućnosti za ulaganja u gospodarstvo Srbije.

Savjetnica predsjednika Nikolića Stanislava Pak istaknula je izuzetnu zainteresiranost Srbije za dalje svestrano produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva sa Kinom, te dodatni angažman u na području kulturne, znanstvene, tehničke i sportske suradnje.

"Kina predstavlja zaštitnika Srbije u Vijeću sigurnosti UN-a, naročito po pitanju očuvanja teritorijalnog suvereniteta i principijelnog nepriznavanja jednostrano proglašene neovisnosti Kosova i Metohije", rekla je Pak agenciji Tanjug u povodu Nikolićevog posjeta Pekingu.

Kina je najvažniji vanjskopolitički partner Srbije u Aziji, a ukupna robna razmjena je tijekom 2012. godine iznosila 1,294 milijarde dolara.

(Hina) xvil ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙