FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska sindikalna središnjica protivi se novim rezovima

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. kolovoza 2013.(Hina) - Vodeća slovenska sindikalna središnjica u srijedu je izrazila protivljenje novim rezovima kojima vlada proračunski deficit u idućoj godini namjerava smanjiti na tri posto BDP-a.

Predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič izjavio je na konferenciji za novinare da su zadnje dvije godine pokazale kako primjena mjera iz "udžbenika" koji se pišu u Bruxellesu Sloveniju nije izvukla iz krize te da je to pogrešan put. Sindikat je vladu u otvorenom pismu pozvao da umjesto rezova razmisli o alternativnim rješenjima kako povećati proračunske prihode, među ostalim suzbijanjem sive ekonomije, korupcije i utaje poreza.

Semolič je izjavio da bi se uvođenjem fiskalnih blagajni i boljom poreznom kontrolom proračunski prihodi mogli povećati za 360 milijuna eura godišnje, što je nešto više od ušteda koje rezovima u idućoj godini planira vlada.

Iako mjere koje će vlada predstaviti do 25. rujna još nisu javne niti usklađene, govori se o rezovima od nekoliko posto na svim područjima, uključujući mirovine i socijalne izdatke. Predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec već je zaprijetio da će njegova stranka istupiti iz koalicijske vlade ako bi došlo do odluke da se ide na smanjivanje mirovina i ukidanje godišnjeg regresa za odmor te da u tome ima potporu stranke.

Premijerka Alenka Bratušek nedavno je izjavila da nove mjere koje priprema njena vlada neće biti popularne, ali da vjeruje da će ih većina prihvatiti kako bi Slovenija ostala na pravom putu i održala povjerenje na financijskim tržištima.

Uz prihode od poreza na nekretnine koji se namjerava uvesti iduće godine, vlada neslužbeno još nije sasvim otpisala ni uvođenje posebnog kriznog poreza na na plaće i druga primanja, pri čemu bi se stope poreza razlikovale i bile ovisne o visini primanja.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙