FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klemenčič: U Sloveniji nema političke volje za borbu protiv korupcije

Autor: lfia
LJUBLJANA, 30. srpnja 2013.(Hina) - Predsjednik slovenske protukorupcijske komisije Goran Klemenčič požalio se u utorak nakon susreta s predsjednikom Borutom Pahorom na premalu političku potporu nastojanjima da se ojača pravni okvir za borbu protiv korupcije i klijentelizma ustvrdivši da za to još uvijek nema dovoljno ozbiljne političke volje.

Iako je došlo do stanovitog napretka, još uvijek nema "ozbiljne političke volje" da se protiv korupcije i klijentelizma djeluje donošenjem odgovarajućeg pravnog okvira, rekao je Klemenčič. Dodao je da će bez mjera kojima bi se ograničila koruptivnost nositelja ekonomske i političke moći na državnoj i lokalnoj razini Slovenija samo "životariti" i nazadovati. Jačanje pravne države i transparentnosti kako bi se suzbijali klijentelizam i korupcija mora biti zajednički cilj, a za to nije dovoljno djelovanje komisije nego i potpora vlade, parlamenta i pravosuđa, ocijenio je Klemenčič, dodavši da stanje još uvijek nije takvo te da osjeća kako bi ga većina stranaka "utopila u čaši vode" kad u parlamentu govori o pojavama sustavne korupcije jer za sobom vuku hipoteku svojih postupaka iz prošlosti.

Klemenčič je početkom ove godine izazvao pravi potres na slovenskoj političkoj sceni objavljivanjem izvješća protukorupcijske komisije u kojemu je konstatirano da su Janez Janša i Zoran Janković, predsjednici dviju najjačih stranaka u parlamentu, kao nositelji javnih funkcija sistematski kršili zakon jer protukorupcijskoj komisiji nisu prijavili svoje stvarne prihode i imovinu. Objava izvješća za posljedicu je imala raspad Janšine koalicijske vlade, ali je on ostao na čelu svoje Slovenske demokratske stranke (SDS). Zbog izvješća protukorupcijske komisije na povlačenje s mjesta predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS) bio je prisiljen Zoran Janković, a stranku je preuzela sadašnja premijerka Alenka Bratušek. Janković je, međutim, nakon napuštanja parlamentarnih klupa ponovno izabran za gradonačelnika Ljubljane.

Predsjednik Pahor rekao je nakon susreta s Klemenčičem da su razgovarali o mjerama koje priprema protukorupcijska komisija kako bi se osigurala transparentnost postupaka kojima vlada namjerava sanirati slovenske banke i prodati 15 tvrtki u većinskom vlasništvu države, s time da će komisija te mjere predložiti parlamentu.

Kad je riječ o transparentnosti privatizacije i djelovanja banaka u vlasništvu države, Slovenija do sada nije uvijek bila sretne ruke, ali ubuduće mora biti drukčije, izjavio je Pahor.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙