FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) strahuje od pogoršanja prilika u zemlji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 29. srpnja 2013.(Hina) - Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič u ponedjeljak je izrazio bojazan od pogoršanja prilika u državi zbog gospodarske krize i politike štednje i rezova na koju je prisiljena vlada koju vodi Alenka Bratušek.

"Bez suradnje svih u rješavanju ključnih problema na jesen u Sloveniji može ponovo doći do radikalizacije i nestabilosti", rekao je Lukšič na konferenciji za novinare govoreći o aktualnim političkim pitanjima. On je dodao da bi vlada s više strateške vizije trebala pokrenuti razgovore o izlasku iz krize sa socijalnim partnerima, oporbom i drugim skupinama.

"Ne bismo voljeli da na jesen situacija eksplodira", rekao je Lukšič, čija stranka je dio četverostranačke koalicije koju već skoro pet mjeseci vodi premijerka Alenka Bratušek, no Lukšič nije član vlade niti parlamentarni zastupnik.

Govoreći o rezultatima sadašnje vlade, Lukšič je rekao da je ona ne izaziva društvene konflikte poput ranije Janšine vlade te da je programom stabilizacije spriječila scenarij po kojem bi Slovenija trebala pomoć "trojke", ali da se s druge strane pokazalo kako u njoj sada dominira "tehnokratska struja" koja zanemaruje dugoročno negativne posljedice rezova i smanjivanja socijalnih prava.

Kod izrade proračuna za iduću godinu to bi trebalo prevladati i u njega ugraditi mehanizme koji bi Sloveniji donijeli gospodarski rast i povećanje zaposlenosti, posebno mladih, rekao je Lukšič.

U vezi svog susreta s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom prošlog četvrtka u Ljubljani, prilikom Hollandeova posjeta Sloveniji i summitu predsjednika država regije, Lukšič je kazao da se s francuskim predsjednikom složio kako bi na izborima za Europski parlament iduće godine moglo doći do rezultata koji će promijeniti odnos snaga u parlamentu u korist europskih socijalista i socijaldemokrata. Time bi se u Europi, pa i u Sloveniji, otvorila realna mogućnost za uspješan i brži izlaz iz krize, ocijenio je predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD).

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙