FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugalskom premijeru izglasovano povjerenje

Autor: bcav
LISABON, 30. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Portugalski premijer odbacio je u utorak bilo kakvo odustajanje od uvjeta za dobivanje međunarodne financijske pomoći, nakon što je njegova rekonstruirana vlada s lakoćom dobila povjerenje u parlamentu koje je trebalo pokazati da je vladajuća koalicija prevladala unutarnje podjele oko mjera štednje.

Govoreći pred parlamentom uoči simboličnog glasovanja, premijer Pedro Passos Coelho rekao je da gospodarstvo pokazuje znakove oporavka nakon duge i duboke recesije, što ukazuje da vlada poduzima ispravne korake za izlazak iz dužničke krize.

Svi članovi dviju stranaka iz vladajuće koalicije desnoga centra, koja ima čvrstu većinu, glasovali su za povjerenje vladi.

Oporbeni socijalisti i dvije ljevičarske stranke bile su protiv, a njihovi čelnici odbacili su premijerov optimizam i ocijenili da štednja vodi u propast.

Neki investitori strahuju da bi vlada mogla biti manje sklona daljnjem rezanju proračuna, jer je stranka koja se nije slagala s nekim mjerama štednje sada ojačala.

Portugal je obećao smanjiti rashode za 4.7 milijardi eura do kraja 2014., godini u kojoj se Portugal nada da će se vratiti normalnm financiranju na tržištu.

Vladajuća koalicija jedva je opstala ranije ovoga mjeseca nakon što je postignut sporazum da čelnik slabije koalicijske stranke Paolo Portas postane zamjenik premijera.

Portas je rekao da "zemlja ima skučeni manevarski prostor" dok se približava kraju razdoblja u kojem će joj biti potrebna pomoć i da će trebati smanjiti rashode kako bi omogućila smanjenje poreza u budućnosti.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙