FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u mirnom trgovanju u fokusu dionica Diokija

Autor: scvi
ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se ne očekuju veće oscilacije Crobexa, jer nema vijesti koje bi pokrenule tržište, dok bi u fokusu investitora mogla biti dionica Diokija zbog postignutog dogovora vjerovnika oko plana financijskog restrukturiranja te tvrtke.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,49 posto, na 1.851 bod, a Crobex10 0,52 posto, na 1.044 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 26,4 milijuna kuna,

što je otprilike 17 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Leda, više od 20 milijuna kuna, a cijena joj je pritom ojačala 0,31 posto, na 8.100 kuna. Tom dionicom još se trguje do 28. kolovoza s pravom na sudjelovanje u isplati dividende, koja iznosi 118 kuna po dionici.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom HT-a, u visini od 1,44 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,74 posto, na 177,20 kuna.

„Danas očekujem lagano pozitivno trgovanje, ali bez velikih oscilacija Crobexa, jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište. U fokusu investitora mogla bi biti dionica Diokija, uslijed medijskih napisa da je postignut sporazum oko plana financijskog restrukturiranja te tvrtke“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Jedan poslovni list danas piše da su se Hrvatska elektroprivreda, Zagrebačka i Hypo banka usuglasili oko plana financijskog restrukturiranja Diokija. Prema korigiranom planu, koji bi se u sljedećih desetak dana trebao pojaviti u Fininom registru predstečajnih nagodbi, HEP i Zaba dobit će dio potraživanja u novcu, dok će ostali dio biti pretvoren u vlasničke udjele. Hypo bi se trebao namiriti prodajom imovine na koju ima hipoteku.

Cijena dionice Diokija jučer je pala 8,36 posto, na 25,77 kuna, uz promet od 742.000 kune.

Od burzovnih vijesti, Harambašić Nereau ističe da je danas prvi dan trgovanja dionicom Konzuma bez prava na sudjelovanje u isplati dividende, u visini od 3 kune po dionici.

Na inozemnim burzama, pak, najnoviji podaci iz Kine i eurozone o rastu industrijske aktivnosti u kolovozu ojačale su optimizam investitora oko globalnog gospodarskog oporavka.

Dow Jones indeks ojačao je jučer 0,44 posto, na 14.963 boda, prekinuvši time 6-dnevni negativni niz.

S&P 500 indeks porastao je 0,86 posto na 1.656 bodova, a tehnološki Nasdaq 1,08 posto, na 3.638 bodova.

Jutros su i na azijskim burzama cijene dionica u plusu, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima Kine i eurozone. Na europskim burzama, pak, indeksi su blago oslabili, uoči objave novog ključnog pokazatelja.

„Nove smjernice investitorima danas bi mogao dati indeks potrošačkog povjerenja eurozone“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙