FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri podaci iz Kine i eurozone podupiru cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 22. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak iznad razine od 110 dolara budući da su dobri podaci iz Kine i eurozone potaknuli optimizam glede potražnje iz ta dva velika svjetska potrošača energije.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta i iznosila je 109,86 dolara. Na američkom tržištu barelom za isporuke u listopadu trgovalo se po 40 centi višoj cijeni, od 104,25 dolara.

Poslovne aktivnosti u eurozoni poboljšale su se u kolovozu, predvođene Njemačkom, i to bržim tempom nego što se očekivalo, pokazalo je danas objavljeno istraživanje. Njemačka je profitirala od rastuće potražnje za njezinim izvozom.

Aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru također su porasle i dosegnule najvišu razinu u četiri mjeseca zahvaljujući oporavku novih narudžbi, pokazali su podaci. To se nastavlja na obećavajuća izvješća iz srpnja, podupirući nade da bi se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo moglo stabilizirati nakon dvogodišnjeg usporavanja.

"Podaci potpiruju optimizam i puno su bolji nego što se očekivalo, a i smanjeni libijski izvoz sirove nafte podržava cijenu nafte na visokoj razini", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Razlika u cijeni nafte na dva najveća naftna tržišta prvi je puta od lipnja premašila šest dolara. Pritom će se cijene u SAD-u u idućem razdoblju naći pod dodatnim pritiskom ako se obistine očekivanja da će Fed u idućem mjesecu početi smanjivati poticajne mjere za gospodarstvo, podsjeća analitičarka ANZ-a Natalie Rampono.

"Procjenjujemo da su šanse da će Fed početi smanjivati svoje program poticaja u rujnu 70 posto. To bi u prvom redu trebalo negativno utjecati na cijene na američkom tržištu", dodala je Rampono.

Na londonskom tržištu cijene nafte podupiru političke napetosti na Bliskom Istoku i u Africi. Libijski izvoz nafte i dalje je blizu najniže razine od građanskog rata u 2011. godini, budući da su najveći libijski terminali, Es Sider i Ras Lanuf, blokirani već gotovo četiri tjedna u sklopu prosvjeda.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,95 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙