FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strahovanja od ukidanja monetarnih poticaja spustila cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 14. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u srijedu prema 109 dolara za barel zbog zabrinutosti ulagača da će američka središnja banka Fed smanjiti stimulativne mjere s obzirom na ohrabrujuće podatke iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 42 centa, na 109,4 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 44 centa nižoj cijeni, od 106,39 dolara.

Pozitivni podaci iz američke maloprodaja podaci poduprli su dolar i potaknuli očekivanja da bi američka središnja banka već u rujnu mogla početi smanjivati svoj program kupnje obveznica. To je negativno utjecalo na tržišta roba koja su crpila potporu iz Fedovih poticajnih mjera.

Današnji pad cijena nafte ograničila je ipak zabrinutost zbog prekida opskrbe u Libiji i Iraku.

Libijska državna korporacija National Oil Corp izvijestila je jučer brodare da im ne može dostaviti raspored utovara u rujnu zbog neriješenih radnih sporova u lukama.

Radovi održavanja na terminalima na iračkom jugu također će smanjiti zalihe za 500.000 barela dnevno u rujnu.

Opskrba iz Iraka smanjit će se pak zbog redovnih radova na održavanju naftne infrastrukture.

"Ako se uzmu u obzir pitanja opskrbe i makroekonomska slika, situacija je zaista nešto bolja", ističe Jim Ritterbusch iz čikaškog Ritterbusch & Associatesa. "No, tržište i dalje bilježi višak na strani opskrbe a potražnja još nije dosegnula razinu potrebnu da se on smanji", dodaje.

Jučerašnje izvješće Američkog instituta za naftu o tjednim zalihama pokazalo je da su se američke zalihe sirove nafte smanjile u prošlome tjedna, ali manje nego što se očekivalo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 106,75 dolara, što znači da je bila veća za 1,48 dolara u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙