FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje i moguće ukidanje Fedovih poticaja spustili cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 20. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se danas prema razini od 109 dolara pod pritiskom dobitonosnih prodaja, pri čemu ulagači sada preusmjeravaju pozornost na sutrašnju objavu zapisnika s prošlog sastanka američke središnje banke u potrazi za naznakama o ukidanju poticaja.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 67 centi, na 109,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 106,26 dolara.

Ulagači čekaju sutrašnju objavu zapisnika s prošlomjesečnog sastanka američke središnje banke zbog novih naznaka o tome kada u Fedu planiraju početi ukidati mjesečne kupovine imovine u vrijednosti 85 milijardi dolara, koje su proteklih godina podupirale tržišta roba. Mnogi vjeruju da će smanjenje poticaja početi već sljedećeg mjeseca.

"Uoči objave Fed-ova zapisnika u srijedu tržišni sudionici očito su krenuli u dobitonosne prodaje dok još mogu. To bi danas mogao biti dodatni uteg za cijene nafte", objavili su analitičari Commerzbanka.

U međuvremenu je prigušena i bojaza da bi nastavljene napetosti i neredi u Egiptu mogli poremetiti tranzitni promet kroz Sueski kanal.

"Ulagačima polako sviće da je rast cijena kojem smo svjedočili proteklih dana bio pretjeran jer Egipćani i Amerikanci nikada neće dopustiti blokadu Sueskog kanala", tumači analitičar CMC Marketsa Michael Hewson.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak ostala skoro nepromijenjena u odnosu na petak, na 107,83 dolara.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙