FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u srijedu da će Hrvatska uskladiti svoje zakonodavstvo glede europskog uhidbenog naloga s Europskom unijom (EU), ali je naznačila i da se to neće dogoditi do petka, do do kada je EU dala rok Hrvatskoj da se izjasni po tom pitanju. "Neće baš sasvim do petka biti potpuno obavljen cijeli posao, ali nema dvojbe da će se Hrvatska uskladiti, kako je i predviđeno ugovorom, sa europskim standardima", rekla je ministrica Pusić u trećem Dnevniku HRT-a odgovarajući na upit da li će Hrvatska do petka odgovoriti hoće li uskladiti svoje odredbe o europskom uhidbenom nalogu sa europskim zakonodavstvom. Dodala je i da će Hrvatska funkcionirati u okviru europskih standarda. Upitana je li donijeta odluka da se sporni zakon promijeni i povuče rok od kada uhidbeni nalog vrijedi, ministrica Pusić pojasnila je kako je riječ o pravilu koje vrijedi za sve članice koje su ušle u EU nakon 2002. godine. Na pitanje hoće li se i u kakvoj izvedbi graditi Pelješki most, odgovorila je da je taj most najbolje riješenje.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a izvijestilo je nakon izvanrednog sastanka iza zatvorenih vrata povodom pokolja u Siriji kako je potrebno pojasniti izvještaje o navodnom kemijskom napadu koji je izvela sirijska vojska na predgrađe Damaska, ali nije zatražilo provođenje istrage u kojoj bi sudjelovali istražitelji UN-a koji se trenutno nalaze u Siriji. "Postoji velika zabrinutost među članicama Vijeća sigurnosti o tim optužbama i opći je utisak kako mora postojati pojašnjenje o onome što se dogodilo, a situacija se mora pažljivo pratiti", rekla je u srijedu novinarima veleposlanica Argentine pri UN-u Maria Cristina Perceval, nakon izvanrednog sastanka Vijeća sigurnosti, koji je bio zatvoren za javnost. SAD-e, Velika Britanija i Francuska su među 35 država koje su zatražile da istražitelj UN-a Ake Sellstrom, čiji se tim trenutno nalazi u Siriji, što je prije moguće istraži istraži taj incident. Diplomati UN-a su za Reuters izjavile da su se Rusija i Kina usprotivile formulaciji po kojoj bi se zahtijevala istraga UN-a.

KAIRO - Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji bi odlukom suda trebao ovih dana biti pušten iz zatvora, bit će stavljen u kućni pritvor, priopćio je u srijedu na večer ured predsjednika egipatske vlade. Očekuje se da će Mubarak, svrgnut u pobuni 2011. godine, u četvrtak biti pušten iz zatvora, a u međuvremenu je donešena odluka o kućnom pritvoru. "U okviru izvanrednih pravnih mjera, zamjenik vojnog zapovjednika izdao je nalog da se Mohameda Hosnija Bubaraka stavi u kućni pritvor", piše u priopćenju ureda predsjednika vlade. Sud u Kairu u srijedu je tijekom dana donio presudu o puštanju iz zatvora, koja je uzdrmala već ionako podijeljenu naciju uslijed višetjednih nasilnih sukoba vlade i vojske s pristašama bivšeg islamističkog predsjendika Mohameda Mursija.

WASHINGTON - Američki obavještajni dužnosnici u srijedu su objavili nove dokumente koji pokazuju da je Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) nenamjerno prikupila 56.000 emailova Amerikanaca od 2008. do 2011. Dužnosnici su to objavili kako bi objasnili da je Agencija uočila i potom popravila tehničke probleme koji su doveli do nesmotrenog prikupljanja elektroničke pošte američkih građana bez naloga. Ovo je još jedan u nizu odgovora Obamine administracije na nastavak kontroverze o navodnom prekomjernom špijuniranju elektroničke komunikacije koju provodi NSA. Prema riječima dužnosnika i sukladno odluci tajnovitog Suda za nadzor stranih obavještajnih službi, s koje je također skinuta oznaka tajnosti, NSA je odlučio napraviti "čistku" među svojim materijalima nakon što je otkriveno da su greškom pratili komunikaciju američkih državljana i tako "nenamjerno" prikupili 56.000 emailova.

BANGUI - Najmanje 10 ljudi je poginulo u sukobima u glavnom gradu Centralnoafričke Republike (CAR) između pristaša bivšeg predsjednika i boraca koji su ga svrgnuli i preuzeli vlast prije pet mjeseci, priopćili su u srijedu dužnosnici. Vođa pobunjenika i novoimenovani privremeni predsjednik Michel Djotodia, čija je pobunjenička koalicija Seleka preuzela vlast u CAR-u, nastoji održati kontrolu nad siromašnom, ali i mineralima bogatoj zemlji koja je doživjela niz burnih smjena vlasti od stjecanja nezavisnosti od Francuske 1960. Djotodia, koji se sam proglasio za predsjednika nakon što su njegovi borci zauzeli Bangui 24. ožujka, bio je jedini kandidat na glasovanju koje je održano na prvoj sjednici Nacionalnog prijelaznog vijeća. Udruge za ljudska prava optužuju Seleku, koaliciju pet pobunjeničkih pokreta koje su ustoličile Djotodiu i svrgnule bivšeg predsjednika Francoisa Bozizea, za zloporabe, pljačku i ubojstva.

MOGADIŠU - Skupina naoružanih Somalaca pokušala je u srijedu iz zasjede oteti švedsku oporbenu političarku koja je, zajedno s još jednom ženom, u napadu ranjena, dok su dvojica muškaraca poginula, doznaje se iz više izvora. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost, no militanti iz skupine Shabaab, bliski Al'Qaidi, poznati su po gerilskim napadima i otmicama u glavnom gradu, iako su ih somalijske i afričke snage porazile i protjerale iz Mogadišua. Prema izjavama očevidaca, Ann-Margarethe Livh, gradska vijećnica u Stockholmu iz oporbene ljevičarske stranke, vraćala se u hotel nakon predavanja na sveučilištu, kada je uslijedio napad nedaleko od turskog veleposlanstva. Livh je istrčala iz automobila pod kišom metaka prema sveučilištu i obilno je krvarila, prepričao je student Ahmed Dek. Somalijka iz Švedske također je ranjena, dok su pripadnik osiguranja i prevoditelj ubijeni u napadu. Bile Ibrahim, iz odjela za istraživanje kriminala, kazao je da je "početna istraga pokazala da je motiv napada pokušaj otmice bjelkinje". Prema njegovim riječima, riječ je o troje do četvero napadača.

(Hina) xtdel ytdel

An unhandled error has occurred. Reload 🗙